Četvrtak, 18 travnja, 2024

BEČ: Islamist iz Srbije ostaje i dalje u pritvoru

Must Read

Mirsad Omerović iz Tutina, osumnjičen za regrutiranje boraca Islamske države, ostat će u pritvoru zbog novih dokaza o terorističkim aktivnostima. On je krajem prošle godine uhićen u akciji austrijske policije, a istragom je u njegovom računalu pronađen plan za izradu daljinskog detonatora.

“Ne predstavljam nikakvu opasnost”, tvrdio je Omerović, poznat kao propovjedač Ebu Tejma pred sucem u Grazu, koji je nedavno produžio istražni pritvor. Glavni razlog što je sudac donio odluku o produženju istražnog zatvora jest činjenica da je policija na zaplijenjenom računalu Omerovića pronašla plan za izradu daljinskog detonatora uz korištenje mobilnog telefona.

Omerović je negirao da je instrukcije za izradu detonatora sam upisao na hard disk svog računara. “Nisam imao pojma”, rekao je on, a njegov odvjetnik je tvrdio da je jedan njegov prijatelj na računalu sačuvao više podataka, kao što su knjige i drugi dokumenti.

Omerović je jedna od vodećih figura selafističke scene u Austriji. Školovao se u Saudijskoj Arabiji, a kao propovjedač je poznat na njemačkom govornom području. Tužiteljstvo čak tvrdi da je “glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma”. Tužitelj ističe, da je mlade muslimane regrutirao za terorističke organizacije “Džabat al Nusra” i “Islamističku državu”.

“Nikada nisam regrutirao osobe za Islamsku državu ili bilo koju drugu islamističku organizaciju”, rekao je Omerović. Njegov odvjetnik podvlači da ne postoji nijedan izravni poziv za odlazak u sveti rat, ni na jednom snimku. Omerović je kazao da je naknadno saznao o odlasku nekih pojedinaca u džihad.

“Ja sam, u više navrata, ljude javno pozivao da ne idu u Siriju”, rekao je Tutinac dodajući da su se kasnije džihadisti telefonom javili da su ipak otišli. Tužiteljstvo u svojim dokumentima navodi imena 64 džihadista koji su imali kontakt sa Omerovićem. Od toga čak 52 je iz okruženja Altun Alem džamije u Beču, u kojoj je Omerović dugo propovijedao.

Iz protokola prisluškivanja proizilazi da je Omerović dosta znao o Siriji, kako doći do tamo, pa čak i do frizera u pograničnoj regiji i telefonskih kontakata, između ostalog i od propagandiste Islamske države Firasa H. Iz Beča.

Od devet osoba, koje su u studenom uhićene, a koje su optužene za članstvo u terorističkoj organizaciji, samo su Omerović i dalja dvojica ostala u istražnom pritvoru. Trenutno austrijske vlasti vode istragu i protiv jednog prijatelja Omerovića iz džamije, koji je osumnjičen da je izradio plan za teroristički napad u Beču.

blic l b92

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BOŠNJACI IZABRALI MLADOG LAVA Armin Hodžić ušao u Hrvatski sabor, predstavljat će 5 nacionalnih manjina

Armin Hodžić pobijedio je u 12. izbornoj jedinici i predstavljat će albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu. Prema...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -