Četvrtak, 28 ožujka, 2024

PA ĐE ĆE NA SVOJE Meta džihadista Inzko i zapovjednik EUFOR-a

Must Read

Sarajevo – Sigurnosne službe u BiH pojačale su nadzor nad austrijskim diplomatskim i gospodarskim predstavništvima zbog opasnosti od mogućeg napada islamista, potvrdio je “Glasu Srpske” izvor blizak sigurnosnim strukturama.

Među onima kojima su sigurnosne službe pojačale zaštitu su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i novoimenovani zapovjednik EUFOR-a Johan Luif, jer su austrijski državljani i nalaze se na visokim funkcijama. Na ovaj korak obavještajci su se odlučili nakon razmjene informacija sigurnosnih službi u BiH s austrijskim kolegama u kojima su došli do indicija o mogućem napadu islamista.

– Posebnim mjerama koje su poduzele službe i jedne i druge zemlje došlo se do saznanja da su u komunikaciji džihadista spominjana austrijska diplomatska i gospodarska predstavništva. Spominjani su i visoki predstavnik Valentin Inzko i zapovjednik EUFOR-a Johan Luif – kaže naš izvor.

Dodaje da su sigurnosne službe pojačale praćenje komunikacija islamista nakon što je austrijska policija uhitila džihadiste među kojima su vehabijski propovjednik Mirsad Omerović i još trojica državljana BiH.Naš izvor pojašnjava da postoji mogućnost organiziranog, ali i napada pojedinaca koji smatraju da je Austrija odgovorna za uhićenje i optuživanje njihove “vjerske braće”. Kaže da u tom slučaju ne mora ni postojati izravna naredba vehabijskog vođe poput Huseina Bilala Bosnića, nego da njegovi sljedbenici mogu biti uvjereni da je on “išaretom izdao naredbu”.

– Austrija zato pojačava borbenu spremnost u BiH. Ljestvica važnosti, veličine i opasnosti terorističkih napada u BiH godinama je dizana zbog napada na povratnike, funkcionere, policijsku stanicu do napada na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu. Veća je opasnost i mogućnost napada na austrijske ispostave u BiH nego na, recimo, austrijske tužitelje koji su podigli optužnicu protiv džihadista među kojima ih je nekoliko iz BiH – kaže naš izvor.

Prema informacijama iz Austrije, državni tužitelji u toj zemlji ipak strahuju za svoju sigurnost. Bečki dnevnik “Kurir” objavio je da tužitelji strepe od osvetničkih napada i da su zatražili da se njihova imena ne spominju u javnosti.

– Udruženje tužitelja uputilo je zahtjev ministru pravosuđa Wolfgangu Brandšteter da se imena tužitelja koji se budu bavili slučajevima vezanim za džihadizam ne spominju u javnosti. Ističu da se ne boje islamističkih organizacija, već više pojedinaca koji bi mogli pokušati napasti tužitelja za kojeg bi saznali da optužuje njihovu braću – naveo je bečki list.

Austrijski državni tužitelj koji je krajem studenog u Grazu naložio uhićenje 14 džihadista, među kojima je i Omerović, od tada se nalazi pod strogom policijskom zaštitom, a njegovo ime nije spominjano u medijima.

Omerović zvani Ebu Tejma, koji je porijeklom iz Tutina, ali ima državljanstvo BiH, označen je kao glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma i osumnjičen je za financiranje terorističke organizacije “Islamska država” i da je 64 Austrijanca poslao u “sveti rat”. Omerović i još 13 osoba, među kojima su i državljani BiH Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, Sandi Suljić iz Zenice te Sarajlija hafiz Muhamed Porča, uhićeni su 28. studenog u koordiniranoj policijskoj akciji u Beču, Grazu i Linzu. Operacija “Palmira” provedena je u kooperaciji sa službama BiH. U Sarajevu je, u okviru operacije “Damask”, također uhićeno nekoliko osoba osumnjičenih za regrutaciju Bošnjaka za potrebe Islamske države.Među njima je i vehabijski vođa Husen Bilal Bosnić koji je bio Omerović veza u BiH.

Mreža

Sugovornik “Glasa Srpske” kaže da u BiH još nema islamističkih samoubojica.

– U BiH još prevladavaju pripadnici “Al-Kaide”, ali opasnost se povećava time što se “Al-Kaida” i “Islamska država” ujedinjuju u Siriji i Iraku. Organiziranu opasnu mrežu u BiH imaju Hadžićanin Bajro Ikanović koji je u Siriji i sirijski student Dževad Gološ iz Mostara – kaže on.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

LJUDI VAŽNI ZA POVIJEST HRVATA U BIH: Ličanin Marko Mesić

Potomak je ugledne i junačke ličke obitelji. Rodio se u Brinju 1640. godine. Godine 1670. bio je župnik u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com