Subota, 20 travnja, 2024

DOBAR SMISAO ZA HUMOR Rasmussen: Bosanski model je rješenje za prestanak sukoba u Siriji

Must Read

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da međunarodna zajednica mora pomoći da se u Siriji postigne političko rješenje slično onom u Bosni i Hercegovini kojim je okončan rat od 1992. do 1995. godine.

Rasmussen je u govoru na međunarodnom simpoziju “Mir, akteri, problemi i rješenja na Bliskom istoku”, održanom na Univerzitetu “Hasan Kalyoncu” u Turskoj, istakao da se u svijetu još uvijek dešavaju strašni ratovi.

 “Mnogi Sirijci su morali pobjeći iz svoje zemlje. Birali su ili da žive pod šatorima ili da ostanu u ratu. Za mnoge od njih Turska znači sigurnost”, rekao je Rasmussen.Podsjetio je da se Sirija nalazi u građanskom ratu zbog namjere Bashara al-Assada da zadrži vlast pod svaku cijenu. Za Irak je kazao kako je poprište sektaških sukoba i zemlja sa vrlo nestabilnom vlašću.

Tokom govora se dotakao i terorističke organizacije ISIS, naglasivši kako ta organizacija nema veze sa islamom.

“Ova grupa niti predstavlja islam niti je država. Djeluje samo uz pomoć terorizma, nasilja i ubojstva”, kazao je Rasmussen.

Istakao je da je proces “Arapskog proljeća”, koji još uvijek traje u arapskom svijetu, pokrenula omladina u arapskim zemljama kako bi u budućnosti živjeli u boljim uslovima života i u slobodi. Podsjetio je kako je Assadov režim upotrebom sile reagirao protiv okupljenih demonstranata na ulicama.

“Režim je izveo napade protiv njih. Assad je odgovorio vojnim trupama, tenkovima i raketama. Rat koji je počeo kao rat za slobodu pretvorio se u borbu za opstanak. To je, naravno, bila prilika za djelovanje ekstremnih ideoloških grupa kao što je ISIS”, kazao je bivši generalni sekretar NATO-a.

Ipak, smatra kako bi, kako kaže, bosanski model podjele vlasti mogao biti najadekvatnije rješenje za prestanak sukoba i u Siriji.

“Sirijski režim je izrazito tvrdoglav i uporan, a opozicija duboko podijeljena. Ovdje je moguće uvesti bosanski model. Znači, blaga podjela. Moć i vlast raspodjeljeni na nivo lokalnih zajednica u okviru države. Naravno da ovo nije idealno rješenje. Vjerske, etničke i političke podjele u Siriji su dublje nego na Balkanu. Ali, međunarodna zajednica mora pronaći rješenje u Siriji poput onog u Bosni”, istakao je Rasmussen.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

DODIK OPLEO PO BOŠNJACIMA: Vi nemate niti jednog stratišta jer ste vi ti koji ste ubijali. Vaše najveće stratište je Bleiburg. Bili ste Ustaše...

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na 13. sjednici Narodne skupštine tog entiteta u BiH. U prvom obraćanju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -