Petak, 29 ožujka, 2024

LUČIĆ: Hrvati BiH nisu oduševljeni predsjedničkim kandidatima

Must Read

Svi su se eksplicite suprotstavili zahtjevom Hrvata za entitetom, za svojim teritorijem, što po mom mišljenju nije nimalo pametno – kaže Lučić za CroExpress.

Za glasovanje na izborima za predsjednika Republike prijavilo se 5765 hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine, potvrdio je u petak Hini Pero Bilušić, prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu i koordinator provedbe predstojećih predsjedničkih izbora na teritoriju BiH. 

‘Riječ je o hrvatskim državljanima koji su iskoristili pravo obvezne prethodne registracije sukladno izbornom zakonu’, pojasnio je Bilušić. Dodao je kako na sam dan glasovanja 28. prosinca biračko pravo mogu iskoristiti i ostali punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u BiH ukoliko prije toga ishode potrebne potvrde koje će izdavati hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva na terenu.

Procjena je kako u BiH trenutačno živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa. Najveće zanimanje za glasovanje na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske iskazali su hrvatski državljani koji žive na području što ga pokriva Generalni konzulat u Mostaru, jer ih se tamo registriralo 4603. U Sarajevu su se za glasovanje na predsjedničkim izborima prijavila 744 hrvatska državljana, u Tuzli njih 258 a u Banja Luci 160.

Ivo Lučić: Njihove izjave nisu sukladne političkoj volji Hrvata BiH 
Dakle, općenito, interes za glasovanje na predsjedničkim izborima u BiH vrlo je malen. Kome bi Hrvati BiH mogli dati najviše glasova?– Logika je da će HDZ BiH na neki način potaći svoje članstvo da glasa za kandidatkinju sestrinske stranke. Jedan dio glasača je skloniji Josipoviću i Kujundžiću zbog prostorne blizine i mentaliteta. Ako bi procjenu temeljili na onome što su kandidati izjavljivali i govorili i BiH, možemo reći da se nisu proslavili – kaže nam dr.sc. Ivo Lučić, sveučilišni profesor i autor knjige ‘Uzroci rata, Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine’. Lučić smatra da izjave predsjedničkih kandidata ne korespondiraju sa političkom voljom Hrvata u BiH.

– Svi su se eksplicite suprotstavili zahtjevom Hrvata za entitetom, za svojim teritorijem, što po mom mišljenju nije nimalo pametno. Nisu to trebali eksplicite tražiti, ali su mogli reći , i mislim da bi to bila njihova najbolja poruka, da će poštivati volju legalno i legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u institucijama BiH. Nakon ovog što sam vidio, vjerujem da će odaziv biti jako mali i da nema posebnog oduševljenja za ove kandidate – kaže naš sugovornik.

Hrvatski državljani u BiH 28. prosinca moći će glasovati na petnaest biračkih mjesta od kojih će deset biti u Mostaru, po dva u Sarajevu i Tuzli, a jedno u Banjoj Luci.

 

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

MIKULIĆ: Demistifikacija narativa većinske hegemonije na Federalnoj televiziji

Sinoć sam gostovao u emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji. Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com