Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Zupca proglasili krivim prije presude

Must Read

Sarajevo – Ustavni sud BiH jučer je djelomično usvojio apelaciju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Gorana Zupca i utvrdio da su izjavama određenih dužnosnika prekršena njegova ljudska prava.

– Apelacija koju je Zubac podnio odnosi se na izjave visokih dužnosnika koji su ga proglasili krivim i prije nego što je sudski postupak protiv njega počeo. U prvom redu to su izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, poslanika SDA u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića i ravnatelja Federalne uprave policije Dragana Lukača i još nekih koji su Zupca proglasili krivim – kazao je Zupčev odvjetnik Dragiša Jokić.

Ustavni sud je utvrdio da je u ovom slučaju prekršeno pravo na pretpostavku nevinosti i da je izjavama prejudicirana odluka nadležne pravosudne institucije.

– Ustavni sud smatra da su dužnosnici prilikom davanja izjava, trebali postupati s posebnim oprezom pri izboru riječi za opisivanje apelantove kaznene odgovornosti. S obzirom na sadržaj njihovih izjava, Ustavni sud BiH smatra da su takve izjave ohrabrile javnost da vjeruje da je apelant kriv i prije nego što je u skladu sa zakonom dokazana njegova krivnja, te da je usljed takvih izjava povrijeđeno apelantovo pravo shodno odredbama Europske konvencije – istaknuli su u Ustavnom sudu.

Zupcu se sudi zbog toga što tijekom prosvjeda u Sarajevu 7. veljače tijekom kojih je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH nije angažirao specijalnu jedinicu SIPA, iako to nije ni tražilo Tužiteljstvo BiH koje jedino ima nadležnost podnijeti takav zahtjev. Na jučerašnjem ročištu u Sudu BiH nije se pojavio svjedok Tužiteljstva BiH Fevzija Hajdaragić, pa je nastavak suđenja zakazan za 22. siječanj.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

Cvijanović: “Europski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši državu”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je RS "opredijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com