Petak, 19 travnja, 2024

Loš Božić za Milu Puljića

Must Read

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mile Puljića, rođenog 1954. u Stocu, nastanjen u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske, zbog počinjenog kaznenog djela zločin protiv čovječnosti, priopćeno je iz Tužitelstva BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 2. bojne 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sitematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

On se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

”Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine na području Hercegovine”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Navedeni zločini su, dodaje se, počinjeni prisilnim nestancima, protupravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

U okviru počinjenja ovih zločina, izvođenjem nezakonito zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na crti bojišnice, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom smjeru, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

U optužnici se navodi da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina, pa do više od 100 nezakonito zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika 2. bojne 2. brigade HVO, kojom je zapovjedao optuženi.

Radi se o vrlo opsežnoj optužnici, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Uz optužnicu, sudu je proslijeđen opsežan dokazni materijal sa više stotina dokaza, a predloženo je pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -