Četvrtak, 28 ožujka, 2024

HNS traži više biračkih mjesta u BiH za hrvatske predsjedničke izbore

Must Read

Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja više stranaka što ih predvodi HDZ BiH, zatražio je od vlasti Hrvatske da povećaju broj biračkih mjesta u sjedištima četiri diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH za predstojeće hrvatske predsjedničke izbore upozoravajući da zbog gužvi velik broj birača možda neće moći ostvariti svoje biračko pravo.

U pismu poslanom veleposlaniku RH u BiH Ivanu del Vechiu se navodi da mali broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja su zbog udaljenosti nedostupna svim glasačima utječe na slabu izlaznost i onemogućava ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava hrvatskih državljana u BiH.

Pismo navodi da će na predstojećim predsjedničkim izborima biti puno veća zainteresiranost hrvatskih državljana u BiH u odnosu na izbore za Europski parlament zbog čega Hrvatski narodni sabor traži da se u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, udvostruči broj biračkih mjesta u odnose na izbore za EU Parlament s 30 na minimalno 60 biračkih mjesta.

“Bolji pristup i veća informiranost birača nadamo se da će biti fokus organiziranja predstojećih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, te Vas ovim putem molimo da osigurate veći broj biračkih mjesta za glasovanje u BiH koji će fizički biti dostupni hrvatskim državljanima u BiH i zadovoljiti njihova osnovna demokratska prava”, navodi se u pozivu HNS-a BiH.

U BiH je 246.348 hrvatska državljana s pravom glasa za predsjedničke izbore koji će se na teritoriju te države održati 28. prosinca, a ukoliko dođe do drugoga kruga 11. siječnja sljedeće godine, prenosi Hina. Na posljednjim predsjedničkim izborima održanim 2009. u BiH su bila 124 biračka mjesta u 45 općina, dok je u skladu s promjenama izbornog zakona taj broj ograničen na sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Prema podacima DIP-a na predsjedničkim izborima 2009. u BiH je glasovalo 50.859 birača, a na izborima za Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji su održani u svibnju ove godine, na teritoriju BiH glasovalo je tek 2792 birača.

 

dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

LJUDI VAŽNI ZA POVIJEST HRVATA U BIH: Ličanin Marko Mesić

Potomak je ugledne i junačke ličke obitelji. Rodio se u Brinju 1640. godine. Godine 1670. bio je župnik u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com