Petak, 29 ožujka, 2024

DF prijeti SDA-u izlaskom iz koalicije

Must Read

Član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić kazao je “Oslobođenju” kako je siguran da pregovori iz Banje Luke odražavaju “osobni stav Ramiza Salkića i njegovog stranačkog kolege Senada Bratića”.

– Bilo čiji jednostrani ulazak u entitetsku vlast bio bi kraj Koalicije Domovina, na kojoj smo tako mnogo radili. Ne postoji scenarij po kojem ćemo pristati na ulazak u vlast s Miloradom Dodikom. U DF-u smatramo da između dvije-tri fotelje u entitetskoj Vladi s jedne i euroatlanskog puta države sa druge strane nema izbora, te da nam je svima jasno kojim se putem trebamo kretati, zaključio je Suljagić.

Osmanović: razgovarano o učešću “Domovine” u Vladi RS

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović izjavio je danas novinarima da su se odazvali pozivu predsjednika Republike Srpske koji je uputio Klubu zastupnika „Domovina“ da se razgovara o novom mandataru.

Dodao je da su, kao legalisti, prihvatili taj poziv i danas je delegacija Koalicije „Domovina” razgovarala s predsjednikom RS-a.

– Oni su prezentirali naša stajališta i očekivanja od nove Vlade RS-a – kazao je Osmanović.

Naveo je da se ona sastoje u tome da treba prekinuti diskriminaciju nesrpske djece u osnovnom i srednjem obrazovanju, ukinuti odluku o provjeri prebivališta „koja na posebno negativna način tretira povratničku populaciju” i treba pojačati zapošljavanje u javne institucije povratničke populacije, prenosi Fena.

– Na kraju, da vidimo kakve su to pozicije u samoj Vladi RS i kakve su pozicije kad su u pitanju direktori javnih poduzeća. Ono što sam ja mogao čuti, da je predsjednik RS-a spreman razgovarati o učešću Koalicije „Domovina” u novoj Vladi RS-a, u kojem kapacitetu još je neizvjesno – kazao je Osmanović.

Osmanović kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara

Upitan u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH te spominjanja i njegovog imena kao mogućeg predsjedavajućeg, Osmanović je odgovorio da ono što je najbitnije, oko čega nema dvojbe, a to je da će ime za novog mandatara Vijeća ministara BiH biti predloženo od SDA.

– Naravno da će procedura biti provedena, prvo Kadrovska komisija, zatim Kolegij Stranke i Predsjedništvo SDA. Kako god ti organi stranke odluče, tako ću se i ja ponašati – kazao je Osmanović.

Upitan je li „u igri”, odgovorio je „po nekim spominjanima, očigledno jesam”.

HMS

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

MIKULIĆ: Demistifikacija narativa većinske hegemonije na Federalnoj televiziji

Sinoć sam gostovao u emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji. Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com