Petak, 29 ožujka, 2024

Zaokret: I koalicija »Domovina« bi u Vladu RS-a

Must Read

rs_1Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj imaju većinu za formiranje vlasti u Srpskoj.

Vlast u RS-u do kraja godine, koaliciji SNSD-DNS-SP 3 izaslanika u Domu naroda

“Ovo je prvi put da će vlast činiti stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj, što nam je bio i primarni cilj”, rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima DNS-a, NS i SRS-a. On je ponovio da je cilj da institucije vlasti budu formirane do kraja ove godine, te da Koalicija DNS-SP-SNSD ima skupštinsku većinu za formiranje vlasti.

Dodik je naveo da će koalicija SNSD-DNS-SP imati tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH koji će biti izabrani do utorka, 2. prosinca, kao i izaslanici u Vijeće naroda Republike Srpske.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da ova koalicija želi stabilnu i jaku Republiku Srpsku. On je istaknuo da ima puno povjerenje u predsjednika Srpske kada je riječ o izboru mandatara za sastav Vlade Srpske. Pavić je naglasio da je Republika Srpska prva u BiH konstituirala Parlament.

I “Domovina” bi u vlast

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je koalicija “Domovina” izrazila spremnost da participira u novoj Vladi Republike Srpske, a razgovori o tom pitanju biće nastavljeni.

“Nastavićemo razgovore. Meni je drago što je izražena spremnost ove koalicije da radi i da zajedno sa nama sačini novu većinu u parlamentu Srpske”, rekao je Dodik nakon konsultacija sa predstavnicima koalicije “Domovina” o novom mandataru za sastav Vlade Republike Srpske.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će u narednom periodu razgovarati o detaljima o eventualnom učešću u novoj vladi Republike Srpske. On je rekao da su Bošnjaci i Hrvati u Srpskoj konstitutivan narod i da je potrebno razgovarati i sa njihovim političkim predstavnicima.

Dodik je upoznao predstavnike ove koalicije da koalicija SNSD-DNS-SP sa ostalim članovima skupštinske većine ima usaglašen prijedlog za mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske. On je rekao da ne postoji nijedna prepreka da se saopšti ime mandatara, jer vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu u Parlamentu Srpske.

Predstavnik koalicije “Domovina” Ramiz Salkić rekao je da razumije da SNSD kao najjača politička stranka u Srpskoj raspolaže pravom na poziciju mandatara.

“Uvjereni smo da će SNSD izabrati najboljeg kandidata. Koalicija ‘Domovina’ izrazila je spremnost da participira u novoj Vladi Republike Srpske”, rekao je Salkić.

On ističe da ta participacija ima određene uslove, koji su poznati od ranije.

“Dobili smo uvjeravanja da postoji prostor da riješimo probleme koji su opterećivali jedan dio stanovništva u Republici Srpskoj, kao i uvjeravanja da u narednim sastancima možemo zajedno raditi na rješavanju eventualno i drugih otvorenih pitanja”, istakao je Salkić.

Državna razina ?

Dodik je rekao da nije bilo riječi o formiranju vlasti na nivou BiH, ali vjeruje da je SNSD nezaobilazan faktor u formiranju vlasti i na ovom nivou. On je ocijenio da bi implementacija onoga što je potpisano ranije bila politička karikatura.

Salkić je istaknuo da je zadovoljan sastankom o formiranju vlade Republike Srpske, o čemu će obavijestiti organe SDA i nada se da će se postići konkretan dogovor.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com