Četvrtak, 18 travnja, 2024

Milanović prvi premijer koji dolazi u BiH nakon izbora

Must Read

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović početkom idućeg tjedna (prema najavama sastanci su planirani 2. prosinca) dolazi u dvodnevni posjet BiH, doznaje “Večernji list”. Milanović bi, prema protokolu koji se još i dorađuje, prvo trebao posjetiti Vareš i pojedina druga mjesta u središnjoj Bosni, o čemu su već upoznate lokalne vlasti, dok bi drugog dana trebao posjetiti Sarajevo. Oba dana u središtu Milanovićevih aktivnosti trebao bi biti obilazak objekata, odnosno projekata čiju je provedbu pomogla Hrvatska.

Uskoro u BiH

Neslužbene informacije govore da će Milanović u sarajevskom naselju Stup posjetiti Studentski dom koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz hrvatskog državnog proračuna. Ovaj dom namijenjen je za 240 katoličkih studenata i studentica. Izgradnju koja je započela još 2007. godine vodi Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo. Milanović bi tijekom boravka u glavnom gradu BiH trebao razgovarati s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom te drugim dužnosnicima. Ovaj posjet iako pomalo neočekivan vrlo je važan jer je riječ o prvom državničkom posjetu BiH nakon izbora održanih 12. listopada. Hrvatski premijer je najviši regionalni i uopće strani dužnosnik koji nakon izbora dolazi u BiH čime se šalje i jasna poruka koliko Hrvatska daje značaj situaciji u susjednoj zemlji. Sve se može dovesti i u kontekst nove njemačko-britanske inicijative za BiH koja je postala i službena inicijativa Europske unije. Hrvatska kao članica EU sigurno ima važnu ulogu u procesu približavanja BiH Uniji.

 

Potpora Hrvatima

Dolasci najviših hrvatskih dužnosnika u BiH u poslijeizbornom razdoblju šalju snažnu poruku bosanskohercegovačkim Hrvatima, ali i cijeloj BiH, da može računati na potporu i pomoć službenog Zagreba. Uloga Hrvatske posebno je značajna za Hrvate koji nakon četiri godine očekuju ulazak u vlast na razini Federacije te konačni početak rješavanja nacionalnog statusa u BiH. U takvoj situaciji logično je da bh. Hrvati računaju na potporu vlasti u Zagrebu bez obzira koja politička opcija bila na vlasti.

VL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -