Petak, 29 ožujka, 2024

Pobjeda Dodika u Skupštini RS-a! Što će poduzeti SDS?

Must Read

RS_Današnje, dugo očekivano zasjedanje Narodne Skupštine RS-a, potvrdilo je da je SNSD uspio osigurati većinu potrebnu za formiranje vlasti. Koalicija oko SNSD-a u svoje redove je „prevela“ dva poslanika iz Saveza za promjene – Vojina Mitrovića i Iliju Stevančevića, te osigurala većinu od 44 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.
Ta većina je večeras izabrala Nedeljka Čubrilovića (kandidata DNS-a) za Predsjednika Narodne skupštine RS.

Današnja sjednica baca i novo svijetlo na koaliranje na državnoj razini jer je naznačila i raspored mandata u Klubu Srba Doma Naroda Parlamentarne skupštine BIH.
Sada je potpuno jasno je da bi koalicija SDA – DF – Savez za Promjene, čak i u situaciji da im se pridruži HDZ, imala praktično neprohodan Dom Naroda, a republičko-srpski dio koalicije na razini BiH našao bi se u „unakrsnoj vatri“ optužbi za izdaju RS-a i pritiska sarajevskih koalicijskih partnera.

Kako će se dalje razvijati situacija ovisi isključivo o SDS-u. I dalje je uočljivo da u javnoj podršci koaliciji SDA – DF – Savez za promjene, prednjače Čavić i Borenović kao „frontmeni“ malih članica Saveza za promjene. Radi se o dvije stranke kojima bi pozicije na državnoj razini stabilizirale stranačku infrastrukturu.
S druge strane SDS kao druga najjača stranka u RS-u bi najviše trpio negativnu kampanju „izdajnika RS-a“ i razmjerno bi mogao imati najveću štetu. Velika je vjerojatnost da su u SDS-u prihvaćali očijukanje sa „suljagićevskom“ političkom platformom iz Sarajeva kako bi podebljali obećanja i proširili prostor političke trgovine mogućim partnerima iz koalicije DNS-SP (Pavić-Đokić). Sada kada je jasno da je borba za Vladu RS-a izgubljena SDS-u nije životno važno dočepati se 100-njak funkcija na razini BIH s obzirom na moguću političku štetu na „unutarsrpskom“ planu.

U pozadini događanja oko „odlučnog vikenda“ koji je prethodio današnjoj Skupštini RS-a nazire se i propitivanje Bosićeve liderske odgovornosti za izborni poraz. Cijeli zadnji Dodikov mandat je bio obilježen osobnim aferama i teškom gospodarskom krizom, a opet je Dodik uspio osigurati treći četverogodišnji mandat u vlasti SNSD-u što je nevjerojatno, te se dobrim dijelom pripisuje nekarizmatičnoj birokratskoj političkoj osobnosti Mladena Bosića.

Poruke koje ovih dana dolaze od strane SNSD-a, a i dijela političkih umirovljenika i javnih osoba, ukazuju da je čak moguć i zajednički nastup SNSD-a i SDS-a na državnoj razini što bi do kraja obesmislilo dosadašnje poteze kreatora koalicije iz Sarajeva. Nakon što je Dodik „pobijedio“u RS-u, zajednički nastup SNSD-a i SDS-a na razini BiH jedini osigurava neriješen rezultat između ove dvije strane, umjesto preriskantnog klađenja na druge ishode.

Ostaje za vidjeti kako će se dalje ponašati Bakir Izetbegović koji je u prethodnim intervjuima samouvjereno otpisivao Dodika …

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com