Utorak, 16 travnja, 2024

U tijeku konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS

Must Read

BANJALUKA – U tijeku je konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine RS na kojoj bi svečane prisege trebao polože novoizabrani zastupnici, kao i predsjednik RS Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić.

14:30 Vuković: Odredbe Poslovnika nisu prekršene


Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković tvrdi da nisu prekršene odredbe skupštinskog Poslovnika kojima je definiran način formiranja Povjerenstva za izbor i imenovanja.

“Borimo se za poštivanje skupštinskog Poslovnika, kojim je sve vrlo jasno precizirano. Povjerenstvo za izbor i imenovanje mora biti formirana u skladu sa ovim aktom”, rekao je Vuković na konstitutivnoj sjednici parlamenta Srpske.
Poslanik Socijalističke partije / SP / u Narodnoj skupštini Republike Srpske Petar Đokić kaže da je ova partija sukladno Poslovniku predložila Nedeljka Milakovića za devetog člana Povjerenstva za izbor i imenovanja.

“Želimo da parlament Srpske radi sukladno Poslovniku. Sigurno je da bi odustali od našeg prijedloga da je Poslovnik prekršen”, rekao je Đokić.
Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da je prijedlogom SP prekršen Poslovnik.
“Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka, koji je održan 13. studenog, dogovoreno je da osam zastupnika bude izabrano u ovu komisiju na temelju osvojenih mandata. U ovom trenutku SP krši ovaj dogovor”, kaže Govedarica.
Člankom 55 skupštinskog Poslovnika definirano je da Povjerenstvo za izbor i imenovanje ima devet članova – predsjednika, zamjenika predsjednika i sedam članova, koji se biraju iz reda narodnih zastupnika.

Listu kandidata za izbor predsjednika i članove Povjerenstva za izbor i imenovanje podnosi predsjedatelj prve sjednice Narodne skupštine, na temelju prethodnog dogovora s predsjednicima klubova zastupnika i zastupničkih skupina.

14:15 Konfuzija već na drugoj točki

Početak prve sjednice Narodne skupštine RS u novom sazivu danas je obilježila duža rasprava o izboru članova komisije za izbor i imenovanja, koja treba verificirati zastupničke mandate.
Rasprava je uslijedila već na drugoj točki, nakon što su socijalisti predložili svog kandidata za člana povjerenstva, iako je prethodno na Kolegiju dogovoren broj njenih članova.

Upućene su i primjedbe predsjedatelju radnog predsjedništva parlamenta RS Iliji Stevančević da krši Poslovnik i da se nije pripremio za sjednicu i da je rad otežan.
Poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao da je Stevančević doveo sve zastupnike u nezavidnu situaciju jer se nije držao onoga što je dogovoreno na Kolegiju Narodne skupštine RS.
Zbog svega, sat vremena je protekao u pokušaju Stevančević odgovori na primjedbe zastupnika SDS-a i NDP-a je li prekršen Poslovnik.

Stevančević je zamjereno i da je u jednoj koaliciji išao na izbore, a sada više ne pripada poslaničkoj grupi SDS-PUP-SRS.

13:31 Rasprava o izboru Povjerenstva za izbor i imenovanja

Početak Konstitutivne sjednice novog saziva parlamenta Republike Srpske obilježen je zastupničkom raspravom o formiranju skupštinske Komisije za izbor i imenovanja.

Predsjedatelj Prve sjednice Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Stevančević rekao je da je na konzultativnom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka dogovoreno da Povjerenstvo za izbor i imenovanja broji osam članova.
Stevančević je rekao da je na konzultativnom sastanku, također, dogovoreno da se na idućoj sjednici parlamenta Srpske pokrene postupak izmjene skupštinskog Poslovnika po kojem bi Povjerenstvo za izbor i imenovanja imala 11 članova, kao i definiranje sastava ostalih radnih tijela.

On je rekao da se po Poslovniku za predsjednika Povjerenstva za izbor i imenovanja bira poslanik iz reda političke stranke koja je dobila najviše zastupničkih mjesta u parlamentu Srpske.
Stevančević je predložio odluku kojom se u Povjerenstvo za izbor i imenovanja imenuju: Radovan Vuković predsjednik, Vukota Govedarica zamjenik predsjednika, te članovi Radovan Višković, Vesna Jungić, Slavko Dunjić, Duško Ilić, Davor Šešić, Miroslav Brčkalo.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je na konzultativnom sastanku političkih partija dogovoreno da se na konstituirajućoj sjednici funkcionira s Povjerenstvom za izbor i imenovanja koja broji osam članova, a da se izmjenom poslovnika koji regulira ovu materiju u narednom razdoblju omogućiti da tri zastupnička kluba sa po pet mandata imaju po jednog člana u Komisiji.
Poslanik SP slobodan Protić predložio je Nedeljka Milakovića za devetog člana Povjerenstva za izbor i imenovanja na što je reagirala oporba, navodeći da je došlo do kršenja skupštinskog poslovnika.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković smatra da je ispravan prijedlog SP, navodeći da klub NDP-a u novom sazivu nema pet već četiri mandata.
Člankom 55 skupštinskog Poslovnika definirano je da Povjerenstvo za izbor i imenovanje ima devet članova – predsjednika, zamjenika predsjednika i sedam članova, koji se biraju iz reda narodnih poslanika u Narodnoj skupštini.

Listu kandidata za izbor predsjednika i članove Povjerenstva za izbor i imenovanje podnosi predsjedatelj prve sjednice Narodne skupštine, na temelju prethodnog dogovora s predsjednicima klubova zastupnika i zastupničkih skupina.
13:00 Nastavljena konstituirajuća sjednica nakon pauze.
12:47 Zbog konzultacija političkih partija predsjedavajući NSRS Ilija Stevančević zatražio petominutnu stanku, javio je RTRS.
12:22 Usvojen dnevni red

Poslanici u Narodnoj skupšini Republike Srpske jednoglasno usvojili dnevni red prve sjednice devetog saziva parlamenta Srpske.
Prema usvojenom dnevnom redu, na konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske svečane prisege trebalo bi da polože novoizabrani zastupnici, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić, javlja SRNA.

Na sjednici bi trebali biti izabrani predsjednik i potpredsjednici parlamenta, konstituirano radno predsjedništvo, te verificirani mandati zastupnika.
Zastupnici bi trebali donijeti i odluku o broju potpredsjednika parlamenta Srpske i njihovom izboru.

Na sjednici bi trebali biti usvojena i dva zaključka kojima se pokreću inicijative za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

Konstitutivnom sjednicom devetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske predsjedava najstariji poslanik Ilija Stevančević, au radu mu pomažu najmlađi zastupnici i glavni tajnik.
Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i članovi Vlade, predsjedavajući Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, predstavnici političkog, javnog i vjerskog života u Republici Srpskoj i BiH, veleposlanstava, te međunarodnih institucija.

U Narodnoj skupštini Srpske od 2014. do 2018. godine SNSD će imati 29 zastupnika, SDS-PUP-SRS Republike Srpske 24, DNS-NS-SRS osam, PDP sedam, te SP, NDP i Koalicija “Domovina” po pet.

nezavisne.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -