Petak, 19 travnja, 2024

Dodik osigurao vlast, ali poziva SDS za isti stol

Must Read

Pomalo neočekivano, ususret današnjoj odluci oko toga tko ima skupštinsku većinu i odgovora hoće li Republika Srpska prva dobiti zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH, predsjednik Milorad Dodik je zajedno s predsjednikom Asocijacije “Stvaratelja RS-a” haaškim osuđenikom Momčilom Krajišnikom uputio poziv na nacionalno i političko zajedništvo u očuvanju interesa ovoga naroda i entiteta. 
Dodik koji je, kao i predstavnici oporbenog Saveza za promjene koji predvodi SDS, bio vrlo isključiv i grčevito se borio za stvaranje skupštinske većine od najmanje 42 zastupnika nakon objave izbornih rezultata, jučer je napravio mali zaokret najavljujući da će pokušati okupiti sve političke prvake iz RS-a kako bi zajednički nastupali na drugim razinama u vlasti. 
“RS je posljednjih godina imao snažnu institucionalnu stabilnost. Mislim kako je neophodno tu stabilnost u sljedećem razdoblju očuvati. U tom pogledu, kao predsjednik Republike imam namjeru nakon svoje inauguracije pozvati sve političke faktore u Republici Srpskoj da razgovaramo o aktualnoj situaciji i učiniti sve da se osigura što veći stupanj jedinstva svih političkih snaga na pitanjima suštinski važnim pitanjima za Republiku Srpsku”, istaknuo je Dodik.

Krajišnik kao džoker

Ovaj rječnik je gotovo neprepoznatljiv u odnosu na na samo prije nekoliko dana kada je, kao i čelnik SDS-a Mladen Bosić i PDP-a Mladen Ivanić isključivoisključlvo tvrdio kakoda nema mjesta za suradnju s drugim političkim blokom. Politički je značajno štoda je Dodik na svoju stranu pridobio Krajišnika, koji ima utjecaja među dijelom članova SDS-a. 
Krajišnik je, pak, rekao da je neminovno jedinstvo i zajednički nastup svih srpskih stranaka u institucijama BiH te pri tome istaknuo kako se ne stvara otpor prema SDA i HDZ-u, već radi toga što je zajednički nastup srpskih stranaka prirodni tijektok. 
- Bilo bi dobro da u Republici Srpskoj suradnja i uvažavanje zamijene jedan pomalo ružan odnos, gdje se stvaraju odbojnostianimoziteti. Dobro bi bilo da naše stranke imaju konkurenciju u ekonomskim programima da bi našem narodu bilo što bolje”, istaknuo je Krajišnik, koji je prošle godine pušen na slobodu nakon izdržane dvije trećine od 20-godišnje zatvorske kazne, na koju ga ja osudio Haaški sud zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima i Bošnjacima u ratu. Susretom s Krajišnikom, Dodik je nastojao javno oslabiti poziciju SDS-a i bliskih stranaka, te uputiti poruku i u pogledu njihovog navodnog sklapanja sporazuma s političkim blokom stranaka okupljenih oko “Domovine”, da bošnjačke stranke ne bi trebale presuđivati vlast u RS-u. Upućeni tvrde da je Dodikov SNSD osigurao 44 ruke za skupštinsku većinu, među kojima se ubrajaju i dva zastupnika Napredne Srpske Adama Šukala, koji se do sada smatrao spornim. Iz Saveza za promjene, koji je opovrgnuooporvgnuo da je potpisan sporazum s “Domovinom”, su, pak , SNSD-u Milorada Dodika poručili da u ovom trenutku još nitko nema potrebnu skupštinsku većinu.

Zakon spojenih posuda

Ako pak ne uspostave vlast u RS-u, u SDS-u izlaznu strategiju traže u tome da je Dodik kupio dvojicu zastupnika, ali i da bi se mogli naći u državnoj vlasti. 
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da bez obzira na to koji politički blok u RS-u bude imao skupštinsku većinu, bit će u teškoj situaciji, jer će ona biti “„tijesna i vrlo teško će funkcionirati izvršna vlast temeljena na takvoj skupštinskoj većini”“. 
Još pak teže, ili gotovo nikako, neće moći funkcionirati državna vlast, uključujući Vijeće ministara BiH, akoukoliko Dodikova koalicija potvrdi većinu, a time i dobije tri mjesta u Domu naroda. Onaj tko bude imao tri mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH, taj će imati kontrolni paket. To znači da može biti vjetar u leđa državne vlasti, ili kočnica koja će moći zaustaviti svaku odluku ili reformske procese.
VLM

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Potresno svjedočanstvo pokolja u Trusini: Milka Drljo opisala pakao kroz koji su prošli Hrvati u Konjicu

Povodom 31. obljetnice stradanja Hrvata u selu Trusina pogledajte potresno svjedočanstvo Milke Drljo koja je izgubila toga dana i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -