Petak, 19 travnja, 2024

ISPOVEST TINEJDŽERKE: Šta sam shvatila posle gubljenja nevinosti

Must Read

Devojka sedi sama
Seks je uvijek bio tabu-tema dok sam odrastala. Bilo je vrlo neugodno razgovarati na tu temu koja je u mojoj obitelji bila poznata kao “ona prljava stvar koju trebaju konzumirati bračni parovi”.
Odgajana sam u jako konzervativnoj kršćanskoj školi. Oni su bili toliko uplašeni da ćemo svi mi, učenice imati spolne odnose, da čak nismo imali ni seksualno obrazovanje kao predmet. Jedino što su nas učili jeste da se suzdržavamo od seksa. Nastavnici su za svakog za koga se znalo da ima seks izvan braka govorili da je “prljav” i promatrali su ga s prezirom. To je bilo sve što sam naučila od svoje 13. do 14. godine. Postalo mi je neugodno čak i pomislim na ljude koji imaju seksualne odnose.
Sada vas vodim u moju srednju školu. To je, ustvari, ista škola, samo sam ja malo starija. I opet, isti stav po pitanju seksa. Međutim, bila sam starija i počela sam se postavljam pitanja i kritiziram
Nije mi bilo jasno zašto je nevinost toliko važna tim ljudima koji bi trebalo da me podučavaju.
 

Kada sam napunila 16 godina, izgubila sam nevinost sa momkom kojeg sam jedva poznavala – i priznajem, bilo je jako zabavno. Nije izgledalo kao svetogrđe, grijeh. Taj trenutak mi je promijenio život i nisam osjećala da zbog toga vrijedim manje od drugih učenica. I sada, kada sam saznala da seks nije nekakva baba-roga ili strašilo, počela sam proučavati to pitanje: kako da imam siguran seks, kao i znati što je ispravno a što pogrešno u seksu – čitala sve što bi mi pomoglo da se obrazujem u tom smislu. Bila sam toliko zaokupljena seksom zato što me ničemu nisu naučili u školi.
Željela sam da doznam sve o vođenju ljubavi, da bih mogla shvatiti zašto ljudi seks vide kao nešto negativno.
Saznala sam i to da nam plasiraju mnogo lažnih informacija. Postoji i mnogo neznalica i među odraslima. Oni su vjerovali u to da ako ne podučavaš djecu nekoj temi, onda ćeš ih spriječiti da se njom bave. Dobro sam znala da je to netočno. Zato sam učinila sve što je u mojoj moći da osiguram sebi siguran seks i govorila sam mojim prijateljicama ono što sam naučila.
 

Momak i devojka se ljube

Sada je prošlo godinu dana otkad sam izgubila nevinost. Evo kako sada vidim seks: samo od vas zavisi da li će taj čin biti jako važan, ili samo usputna zabava.Presudno je samo da oba sudionika svjesno, bez utjecaja alkohola, uz suglasnost prihvaćaju da stupe u spolne odnose. I momci i djevojke imaju pravo na istu količinu seksa, koliko im odgovara.
Djevojke nisu “drolje” zato što vode ljubav s momcima.A momci nisu “luzeri” ako ne uspijevaju nađu partnericu. Seks je, jednostavno, akcija. On je prirodan i zabavan.

Svatko tko ima seksualne odnose treba redovitije provjeravati svoje zdravlje, da bi se izbjegle bolesti. Djevojke trebaju prakticirati kontracepciju, a dečki trebaju nositi kondom.
To govorim svima koji vode ljubav. Vrlo je pogrešno što moja i druge škole slične njoj ne obrazuju svoje učenike o seksu. A zastrašujuće je koliko mnogo tinejdžera ne znaju ni najosnovnije stvari o spolnim odnosima. Ako namjeravate prakticirati seks, nosite zaštitu i ponašajte se odgovorno, govorila je za Huffington Post djevojka koja se predstalila kao Miranda (17).

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kekin: Nije me šokirao Ustavni sud, vidimo da je jedan glas za HDZ najjeftiniji

IVANA Kekin iz političke platforme Možemo u programu N1 televizije govorila je o ishodu parlamentarnih izbora i mogućim koalicijama za ulazak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -