Četvrtak, 18 travnja, 2024

BiH je najgora zemlja u regiji, skoro i u svijetu

Must Read

Bosna i Hercegovina najlošija je u Europi, a među najgorima u cijelom svijetu po lakoći poslovanja.
Izvješće “Doing Business” koje je uradila Svjetska banka o uvjetima poslovanja ove godine svrstalo je BiH na 107. mjesto među 189 zemalja svijeta. U ovogodišnjem izvješću naša zemlja pala je za tri mjesta, a svaki ozbiljni strani investitor koji pogleda ovo izvješće neće zaželjeti ni posjetiti BiH, a ne ulagati u nju. Niti jedno područje u BiH nije dobilo pozitivnu ocjenu, a najbolje smo plasirani u području rješavanju nelikvidnosti gdje je BiH zauzela 34. mjesto te po dostupnosti kredita gdje smo na 36. mjestu.
Mjeseci za dozvole
Najgore smo rangirani u području izdavanja građevinskih dozvola gdje smo plasirani na 182. mjestu, od 189. U izvješću se navodi kako je, da bi se dobila građevinska dozvola, potrebno proći 15 procedura i potrošiti 185 dana te izdvojiti stotine maraka, navodi se u izvješću. Primjerice, troškovi pribavljanja građevinskih dozvola (20 posto vrijednosti izgrađenog skladišta) drugi su po visini u cijeloj regiji Europe i središnje Azije.
Kad je u pitanju dostupnost električne energije, odnosno potrebna procedura da bi se dobio novi priključak, BiH je na 163. mjestu. U izvješću se navodi kako je potrebno izdvojiti 125 dana i proći osam procedura kako bi se dobio priključak, a i u ovoj oblasti potrebni su veliki novci. Kada je u pitanju plaćanje poreza, BiH je rangirana na 151. mjestu. Kada je u pitanju knjiženje imovine, za jedno mjesto smo napredovali i nalazimo se na 88. mjestu. Da bi se imovina uknjižila, potrebno je oko 35 dana.
Loše smo rangirani i po pokretanju posla, na 147. mjestu, za što je, prema izvješću, potrebno 37 dana i prolazak kroz 11 procedura.
U području međunarodnog trgovanja naša zemlja je rangirana na 104. mjestu, u području izvršenja ugovora zauzela je 95., a u domenu zaštite manjinskih ulagača smo na 83. mjestu.
U odnosu na prošlogodišnje izvješće BiH je najviše nazadovala u plaćanju poreza, za čak devet mjesta sa 142. na 151. mjesto te pokretanju posla s 142. na 147. mjesto. U izdavanju građevinskih dozvola pali smo sa 180. na 182. mjesto, a u dostupnosti električne energije sa 160. na 163. mjesto.
Vodič za ulagače
Ovo izvješće Svjetska banka pravi kako bi investitore upoznala s mogućim poteškoćama prilikom ulaganja, ali i kako bi potaknula države koje imaju nedostatke da smanje složenost i troškove navedenih procesa.
Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. lipnja 2013. do 1. lipnja 2014. godine.
Učiti od Singapura
Od zemalja u regiji Hrvatska je plasirana na 65. mjestu, Makedonija je 30., Crna Gora na 36. mjestu, Bugarska na 38., Rumunjska na 48., Slovenija na 51. a Mađarska na 54. mjestu. Na 68. mjestu plasirana je Albanija, dok je Kosovo 75., Srbija 91. Najbolja zemlja na svijetu po lakoći poslovanja je Singapur, dok je drugi Novi Zeland, a treći Hong Kong. Slijede Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija.
(Dnevni list)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

“SRČEKO” SAVEZNIKA KONAKOVIĆA PLENKOVIĆU Evo što još dobivate glasom za DC Mate Granića (u šali HDZ)

Ovih dana smo više puta smo podsjetili kako je Mate Granić, nakon što su mu propali predsjednički izbori 2000.,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -