Petak, 29 ožujka, 2024

‘Ustaška aktivistica’ Saša Broz ‘izašla iz ilegale’

Must Read

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić ponovno je uspio isprovocirati Sašu Broz, nekadašnju ravnateljicu riječke opere. U prvom izdanju biltena ove kazališne kuće Frljić se osvrće na kazališnu adaptaciju romana ‘Ognjište’ Mile Budaka koju je 1991. režirao Jakov Sedlar, a asistentica mu je bila Saša Broz
Frljić se, najavljujući predstavu ‘Hrvatsko glumište – u spomen na Hrvatskog Fausta Slobodana Šnajdera’ u riječkom HNK-u, vratio više od 23 godine unatrag i to na 12. travnja 1991, kada je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana premijera predstave ‘Ognjište’ redatelja Jakova Sedlara, nastale prema istoimenom romanu Mile Budaka.
‘Prilikom najava inscenacije i Budakove rehabilitacije kao pisca naglašavana je literarna vrijednost zaboravljenog romana’, kaže Frljić u Biltenu. Potom i podsjeća da je autor predloška u ‘Nezavisnoj Državi Hrvatskoj obnašao dužnost ministra bogoštovlja i nastave, bio je ministar vanjskih poslova, jedan od glavnih ideologa ustaškog pokreta i stvaratelja kulturne politike toga doba te bliski suradnik ustaškog poglavnika Ante Pavelića’. Spominje pritom broj stradalih u logoru Jasenovac i podsjeća na riječi Mile Budaka: ‘Jedan dio Srba ćemo pobiti, drugi raseliti, a ostali ćemo prevesti u katoličku vjeru i tako pretopiti.’
U Biltenu intendant riječkog HNK poimence navodi sve koji su sudjelovali u predstavi: režisera Jakova Sedlara, njegovu tadašnju asistenticu Sašu Broz i scenografa Zlatka Boureka. ‘Autor adaptacije bio je Pero Budak, hrvatski pisac, redatelj i glumac. U predstavi su nastupili sljedeći glumci: Ivka Dabetić, Matko Raguž, Ranko Zidarić, Mia Begović, Boris Miholjević, Ivan Jončić, Tonko Lonza, Neva Rošić, Ena Begović i Božidar Orešković’, nabraja Frljić.
Unuka Josipa Broza Tita, Saša Broz, osvrnula se na Frljićev Bilten na svom profilu na Facebooku kazavši kako bi ”Saša Broz – ustaška nevjesta’ mogao biti naslov novog autorskog projekta na daskama koje nekom život znače a drugima u glavi fale’ te kako joj je drago to da je njezin ‘višegodišnji trud kao ustaške aktivistice u ilegali napokon prepoznat’.
Šnajder prijeti tužbom
Oliver Frljić skinuo je ‘Hrvatski Faust’, komad Slobodana Šnajdera, s repertoara te ga nadomjestio svojim projektom ‘Hrvatsko glumište – u spomen na Hrvatskog Fausta Slobodana Šnajdera’ koji će premijerno biti prikazan 19. studenog u riječkom HNK-u. Šnajder prijeti tužbom, a Frljić tvrdi da se nisu uspjeli sporazumjeti.
‘Samozatajna i tiha, nisam imala hrabrosti ni pomisliti da bi mi jednom netko ukazao ovako veliku čast. Srce lupa mahnito i već znam – čekaju me mnoge besane noći. Osjećam se slobodno makar sam još uvijek opijena heteroseksualnošću. Ako sam dio autorskog projekta, to znači da imam i neka autorska prava? Mislim, mog djeda je igrao Richard Burton, onda bi mene mogla recimo… Julia Roberts. A kostim? Nema dvojbe. Bit ću umotana u zastavu. Mogu trčati po pozornici u obliku slova U dok kolege izvikuju NDH, HDZ, PAVELIĆ, TUĐMAN. Što ako mi izleti ‘Tito’ – mislim zabunom’, piše Broz.
Podsjetimo, Broz je početkom listopada kritizirala novog intendanta jer je za Dan neovisnosti na pročelje riječkog HNK izvjesio, umjesto hrvatske, zastavu duginih boja te natpis ‘Čestitamo Dan nezavisnosti – Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka’.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com