Petak, 19 travnja, 2024

Počinju razgovori izbornih pobjednika: DF čeka poziv SDA i HDZ-a

Must Read

Sljedećeg tjedna počet će službeni, inicijalni razgovori izbornih pobjednika, kako bi se pokušali implementirati rezultati izbora najprije na razinu države.

HDZ BiH ranije je najavio početak razgovora sa SDA i SNSD-om o formiranju Vijeća ministara, a javni poziv stigao je i iz SNSD-a.

Kako je za Oslobođenje kazao član Predsjedništva HDZ-a Dragan Vrankić, razgovori će početi od HDZ-a i to s onima koji su dobili najviše glasova predstavnika svog naroda – SDA i SNSD-om, naglašavajući kako je izvjesno da će od narednog tjkedna početi serija pregovora. Međutim, prema svemu sudeći, tajni razgovori su već počeli, jer su se prije dva dana susreli lideri HDZ-a BiH i Demokratske fronte Dragan Čović i Željko Komšić.

Službena potvrda

Kako je kazao član Predsjedništava SDA Šefik Džaferović, u ovoj stranci ne mogu govoriti o terminima razgovora, sve dok Središnje izborno povjerenstvo BiH ne potvrdi službene izborne rezultate.

– Naš je stav da se ne smije gubiti vrijeme i da se moraju što prije uspostaviti stabilne parlamentarne većine, koje će moći odgovoriti na sve izazove koji nas očekuju u naredne četiri godine. Vlasti se ovog puta ne smiju baviti sobom, već problemima građana. Ono što je sigurno jeste da će SDA biti stub vlasti oko kojeg će se okupljati sve druge stranke. Vrlo brzo očekujem zasjedanje organa stranke, nakon čega ćemo vidjeti s kim ćemo krenuti u razgovore. Nismo donijeli odluku o tome s kim će SDA koalirati, ali sve što mogu reći jeste da nitko nije unaprijed ni isključen, a ni uključen, poručio je Džaferović.

Predsjedavajući Ekonomskog vijeća DF – Željko Komšić i član Predsjedništva ove stranke Dženan Đonlagić naglasio je kako DF neće ići u matematičke koalicije, te kako očekuje poziv izbornih pobjednika, SDA i HDZ-a na razgovore. Đonlagić kaže kako će u pregovorima insistirati na dvije ključne stvari – ekonomskim reformama i odlučnijoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Ekonomska osnova

– Kada budemo pričali o ekonomiji, to neće biti s ciljem raspodjele fotelja, već s ciljem pozitivnog rasta ekonomske stope. Ako dođe do usaglašavanja programskih ciljeva, možemo biti dio vlasti, ali nećemo u nju ulaziti da bismo podijelili funkcije. U DF-u smo napravili ekonomsku osnovu za pregovore i odosmo svi dođavola ako se ovakvo stanje ubrzo ne zaustavi. Naredna zakonodavna i izvršna vlast imaju veliki teret na plećima, jer narod ovog puta očekuje konkretne rezultate buduće vlasti, kazao je Đonlagić.

Dodao je da će, kada je u pitanju državna razina, Demokratska fronta biti spremna ući u vlast ukoliko na prvoj ili drugoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma dođe do otkočivanja mehanizma koordinacije, odnosno procesa pristupanja Europskoj uniji.

– Tek nakon toga mogu računati da Demokratska fronta bude dio vlasti, zaključio je Đonlagić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NAPROSTO NAS VOLI: Lik neće da ide kući, žena ga zove, djeca se već brinu… ali on kaže “ne ću”

Prodajni predstavnik izvjesne njemačke tvrtke Bundestag navodno vodeće u ovom dijelu Europe kad su u pitanju sprave za rastezanje,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -