Petak, 19 travnja, 2024

AVAZ: Prošlo je vrijeme montiranih optužnica

Must Read

Samo nekoliko dana nakon objavljivanja preliminarnih rezultata općih izbora, prema kojima je Dragan Čović uvjerljivo pobijedio u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a HDZBiH, odnosno HNS, postao nezaobilazan faktor u svim postizbornim kombinatorikama za formiranje vlasti, otpočela je i svojevrsna medijska hajka na prvog čovjeka Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora, piše današnji Dnevni avaz.

Sudeći prema scenariju, trenutku i optužbama, evidentno je da se radi o montažama u svrhu utjecanja na proces formiranja vlasti. Posljednji napisi u pojedinim medijima, u kojima se inkriminira nekoliko istaknutih funkcionera HDZ-a BiH, sa Čovićem na čelu, i to na način da ih se dovodi u vezu s Kemalom Čauševićem, bivšim direktorom Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, koji se sumnjiči da je oštetio državu za milijune KM, piše Dnevni Avaz , upravo su na tom tragu.

Inicijatori optužbi, kako se navodi, žele izvršiti pritisak na ovu stranku i HNS kako bi oslabili njihovu startnu poziciju uoči nastupajućih pregovora o formiranju vlasti. Pogotovo ako se zna politički stav Čovića, koji, evidentno, ne odgovara pojedinim strankama, prvenstveno SDA i Bakiru Izetbegoviću. 

Čović u izjavi za Avaz kaže da je nakon ovoga ponovo izašlo na vidjelo da ,,i dalje ima petljaroša, koji misle da bi prije uspostave vlasti trebalo oslabiti nečiju poziciju”.

– Sve ovo do sada rađeno je na tom pravcu,montiranje u funkciji kampanje uspostave vlasti. U svojoj kampanji govorio sam da je prošlo vrijeme montiranih optužnica. Nema većeg kriminala od toga da netko napravi politički motivirane optužnice i prijave. Dok se god neki bave tim stvarima, dovoljno govore o sebi. Mi smo u ovom trenutku angažirani u vezi s tim kako što prije s partnerima sjesti, kako bismo što prije uspostavili vlast, da ova država krene naprijed – kaže Čović.

Inače, discipliniranje Hrvata optužnicama, piše Avaz,  poznata je pojava. Najčešće je na meti bio upravo Dragan Čović, protiv kojeg je bilo pokrenuto nekoliko procesa. Svi su nakon višegodišnjih suđenja okončani oslobađajućim presudama.

Tako je Županijski sud u Sarajevu 7. svibnja 2012. oslobodio Čovića svih optužbi, koje su ga teretile da je 2000. godine, u svojstvu federalnog ministra financija, zloupotrijebio položaj ili ovlasti ,,u namjeri da Liljanovićima pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih naknada na meso peradi”.

Također, Vrhovni sud FBiH u travnju prošle godine oslobodio je Dragana Čovića i ostale u predmetu sumnjive privatizacije „Eroneta”. Sud je utvrdio da nije bilo nijednog jedinog dokaza da su optuženi počinili kazneno djelo. Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru 27. srpnja  2011., također, nepravomoćnom presudom oslobodilo je Čovića i ostale. Istovremeno, nevjerodostojnim optužbama protiv legitimnih predstavnika Hrvata, Bošnjaci dodatno kompliciraju svoju poziciju i otežavaju formiranje vlasti i funkcioniranje države, piše Dnevni avaz.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -