Srijeda, 24 travnja, 2024

Tragom izjave Paddyja Ashdowna: Nikome u BiH nije do rata

Must Read

Obraćanje Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika, gornjem domu britanskog parlamenta i njegove slutnje da bi u BiH mogao izbiti rat “ukoliko bude nastavljeno s destrukcijom države, a jačanjem entiteta”, izazvalo je burne reakcije u BiH.

No, svi bh. političari se slažu u jednom: u ovom trenutku u BiH ne postoje nikakve pretpostavke za pripremanje rata, kao ni snage koje bi se upustile u jednu takvu avanturu.

Ashdown je, između ostalog, kritizirao i Veliku Britaniju i EU, “jer su Dodiku dopustili da pokrene staru priču o secesiji koja je uzrokovala kontrareakciju sa bošnjačke strane”.

– Mi s njim nemamo pozitivna iskustva, jer ono što je on radio nije bilo od interesa za RS, ali ni za demokraciju. Vjerujem da iza toga stoji namjera jačanja institucija u BiH, što RS sigurno neće dozvoliti”, navodi Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a , dodajući da se od Ashdowna “ne može ništa drugo očekivati”.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a i član Izvršnog odbore ove stranke, kaže da su Ashdownonva obraćanja o Dodiku i RS “već postala anegdota” te tvrdi da političko djelovanje Ashdowna ima pozadinu.

– Vjerovatno su ga dugoročno zadužili lobisti koji su ga dobro pazili kad je živio u BiH”, navodi ona.

Ipak, Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, kaže da se Ashdown ovakvim izjavama pokazao  “kao najveći saveznik Milorada Dodika, jer ovakvim izjavama on Dodiku daje argumentaciju za sve što radi”

– Na svu sreću, Ashdown  je sada samoumirovljenik, od čijih riječi više nitko ne strepi”, zaključuje Ivanić zaNezavisne novine.

Mišljenja političkih lidera iz FBiH oAshdownovu govoru su uglavnom suprotna.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, ističe kako političke stranke moraju prihvatiti realnost “da rad na destrukciji države ne može donijeti ništa dobro”. Smatra da se izjave bivšeg predstavnika trebaju ozbiljno tretirati.

– Naravno da se bilo kakva podjela države BiH, koja bi podrazumijevala nastanak novih državica ne bi mogla odvijati bez velikih potresa. Smatram da su danas svi politički faktori sazreli da vode realnu politiku, koja će ostaviti dovoljno prostora entitetima, ali ne na štetu BiH i njenih institucija”, ističe Osmanović.

Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF), kaže kako ne vjeruje u mogućnost novog rata.

– To iz prostog razloga, jer ne znam nikoga tko je raspoložen za nasilje. Međutim, bilo koji jednostrani pokušaj secesije ili inzistiranje na daljim administrativnim podjelama, bio bi korak ka nasilju. Ne kažem da možda nema ljudi koji bi to željeli, ali ne vidim da se to događa”, zaključuje Suljagić.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x