Četvrtak, 25 travnja, 2024

ASHDOWN POSTAO DUHOVIT: Curke po Ferhadiji šeću u minjacima, a bosanski muslimani i dalje peku rakiju, ne može se to radikalizirati

Must Read

Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego prije četiri godine. Ona se nije pomjerila ni milimetra naprijed, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju, rekao je u Domu lordova Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, koji je govorio u raspravi u ovom domu britanskog parlamenta.

Upozorio je kako ni nastojanja bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea da se stvari pokrenu nabolje u BiH nisu dala rezultata.

Napredak BiH nije napravljen, istaknuo je Ashdown, unatoč činjenici da EU ima najjaču misiju u svijetu upravo u BiH, da se godišnje stotine milijua eura zapadnog novca potroši u BiH, da u našoj državi postoji i vojna misija EU.

Okrivio je za neuspjeh u BiH i briselsku birokraciju, ali i glavne gradove nekih europskih država koje se ne žele odlučnije angažirati u BiH.

-Sedam dugih godina BiH ide unatrag. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Catherine Ashton vodila je službu za vanjske poslove EU i u BiH i nismo vidjeli niti jedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnom desetljeću, a koje je započeo Milorad Dodik, kazao je Ashdown.

Izbori, ocjena je Ashdowna, prenosi Avaz, ”opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti”. Nije, pak, jasno na koga je Ashdown mislio, budući su u ratu sudjelovali Željko Komšić i Bakir Izetbegović kao i Zlakto Lagumdžija. Čović i Dodik, kao ni ostali lideri iz RS-a, nemaju ratnu povijest.

Ashdown je zamjerio Ashton što je prihvatila nagovor svojih savjetnika i otišla na noge Dodiku.

-Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva bh. entiteta. Tom gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopće nije zainteresirana za državu BiH, izjavio je bivši visoki predstavnik poznat po nametanju Statuta Grada Mostara koji je od grada na Neretvi napravio slučaj.

Ashdown je rekao kako bi nastojanje da se rastoči država, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata.

-A mi stojimo i nijemo promatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podjela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje, kazao je Ashdown.

On je istaknuo kako se u BiH isprepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

– Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Europe. A mi stojimo i sve to nijemo promatramo, izjavio je Ashdown.

Također, misli kako se Bošnjaci ne mogu lako rdikalizirati, jer ”Ferhadijom se lijepe djevojke i dalje šeću u kratkim suknjicama, a u bošnjačkim selima neometeno i tradicionalno peku šljivovicu”.

– Bošnjake nije lako radikalizirati. Ali već imamo značajan broj ljudi, ne samo iz BiH, već i Sandžaka, Crne Gore, Albanije, koji se bore u redovima Islamske države (IS). Oni su tamo jer su izgubili nadu da će se stvoriti država koja će funkcionirati. Znam da će mi neki reći da smo podržali dalji ostanak u BiH trupa EUFOR-a. To je dobar potez. Ali EUFOR je tamo posljednje sredstvo protiv raspada BiH i erupcije nevolja. On nije instrument kojim će se BiH pokrenuti naprijed. Isto tako znam da se radi naš i njemački plan koji će omogućiti neki ekonomski i socijalni napredak. Ali, time se problem ne rješava. Nemoguće je napraviti jaku ekonomiju bez funkcionalne države, rekao je.

Upozorio je kako je najveća opasnost po BiH u ovom momentu njeno dalje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju.

-Žao mi je što moram govoriti ovako oštro i otvoreno. Ali, ja sam uplašen i deprimiran onime što se dešava u BiH. I ogorčen sam na javnu diplomaciju koja nas je dovela dovde, zaključio je Ashdown.

 

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Koja je uloga sarajevske influencerice unutar razbijenog narkokartela

Završeno je prvo ročište za petoricu osumnjičenika uhićenih u operaciji "Black That 2", za koju su zatražene i oslobođene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -