Četvrtak, 25 travnja, 2024

Svi žele u Vijeće ministara

Must Read

HDZ BiH, SNSD i SDA imaju kapacitet formirati Vijeće ministara, rekao je Igor Radojičić, dužnosnik SNSD-a. Radojičić je ustvrdio i kako postoji jasna matematička većina na državnoj razini. Također, kazao je kako SNSD na entitetskoj razini i dalje računa na savezništvo s Demokratskim narodnim savezom (DNS).

-SDA u Federaciji BiH ima devet zastupnika, HDZ BiH pet i zbir naših stranaka je dvadeset i dva zastupnika što je minimalna većina i matematički gledano ove tri stranke sutra mogu krenuti u uspostavu Vijeća ministara, kazao je Radojičić za RTRS.

 

HDZ-u bitan narodni legitimitet

Iako iz središnjice HDZ-a u Mostaru još nema službenih izjava o potencijalnim koalicijama, lider ove stranke Dragan Čović više je puta isticao da će koalirati sa strankama koje budi imale većinski izborni legitimitet konstitutivnih naroda.

Marinko Čavara potpredsjednik HDZ-a BiH kazao je za  Avaz kako uvažava rezultat koji je SNSD napravio u RS-u, ali i kako treba pričekati konačne rezultate izbora.

-Naravno da treba razgovarati prije objavljivanja konačnih rezultata izbora o programskim načelima i ciljevima koje treba realizirati u narednom mandatnom periodu od četiri godine. Na tu temu razgovora i dogovora nikada nije viška, s toga smatram pozitivnim jedan takav poziv, kazao je Čavara koji je podsjetio i na stav HDZ-a da oni koji su dobili legitimitet unutar svog naroda trebaju biti njihovi partneri.

-Treba nam stabilizacija kretanja u EU, da napokon dobijemo kandidatski status, a to planiramo napraviti u ove četiri godine mandata. Naravno i za svakog građanina napraviti uvjete za veći gospodarski rad i otvaranje novih radnih mjesta,  kazao je Čavara.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je, pak, danas izjavio kako postoji strateški sporazum kojeg su ranije postigli Čović i Dodik. U intervjuu za BH Radio 1 Bosić je rekao kako se u biti radi o sporazumu kojim Dodik pokušava očuvati svoje pozicije u čemu mu pomaže Čović, koji kao protuuslugu dobiva Dodikovu potporu u očekivanim ustavnim promjenama.

 

Gužva kod Bošnjaka

-Razumijem zašto Čović insistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime Republike Srpske u vlasti jer jednostavno on ima politički dogovor s Dodikom da guraju zajedno projekt koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Daytonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata, izjavio je Bosić.

SDS, pojasnio je, ne želi ”stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve”.

Amir Zukić, generalni tajnik SDA rekao je kako je čuo za Radojičićev poziv, ali da se u toj stranci još nisu sastajali i zauzimali bilo kakav stav.

-Imamo ranije utvrđene stavove i prioritete naše platforme. Mi već obavljamo konsultacije sa svim strankama, ali u ovom trenutku svi su nam podjednako bliski. Vidjet ćemo, polako. Očekujemo službene rezultate izbora, nakon čega ćemo obavljati i službenije razgovore, rekao je Zukić Avazu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je također izjavio kako SDA treba činiti vlast na svim razinama, kao izborni pobjednik u bošnjačkom narodu. No, lider SBB-a Fahrudin Radončić je ustvrdio kako su Bošnjaci dajući značajnu podršku njegovoj stranci i DF-u poručili kako žele promjene.

Iz DF-a Željka Komšića, pak, vele kako čekaju prvi potez SDA kao pobjedničke stranke koja treba ponuditi program rada i ima pravo pozvati na suradnju koga želi.

Ipak, lideri većine stranaka su do sada izjavljivali kako buduća vlast treba biti jednobrazna na svim razinama, tj. trebaju je činiti iste stranke, kako na županijskoj, tako i na entitetskim i državnoj razini. Izvjesno je kako će Vijeće ministara činiti HDZ BiH, SDA i SNSD, no buduća državna koalicija će vjerojatno sadržavati još neke stranke, ovisno o vladajućoj koaliciji u Federaciji.

Sukladno izbornom zakonu BiH nakon objave službenih izbornih rezultata postoji obveza konstituiranja zastupničkog doma parlamenta BiH u roku od 30 dana. Rok za konstituiranje Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH je 20 dana a Narodne skupštine Republike Srpske 15.

 

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Koja je uloga sarajevske influencerice unutar razbijenog narkokartela

Završeno je prvo ročište za petoricu osumnjičenika uhićenih u operaciji "Black That 2", za koju su zatražene i oslobođene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -