Utorak, 23 travnja, 2024

SNSD pozvao SDA i HDZ na razgovore o novom Vijeću ministara

Must Read

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvao je danas stranke pobjednice na izborima na razini Federacije BiH (FBiH) na pregovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, ali i simetričnom formiranju vlasti u vladama entiteta.

Potpredsjednik ove stranke Igor Radojičić je na pres-konferenciji u Banja Luci pozvao SDA i HDZ na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, kako se, naveo je, ne bi gubilo puno vremena i “ispoštovala volja građana“.

”Izvjesno je da već sada možemo reći kako postoji jasna većina u parlamentu BiH za formiranje novog Vijeća ministara. Stranke pobjednice u oba entiteta, SNSD i njihovi koalicijski partneri u RS, te SDA i HDZ u FBiH već i matematički imaju kapacitet da mogu formirati novo Vijeće ministara”, rekao je Radojičić i naveo kako se time ne bi ponovila ranija situacija o razgovorima koji su trajali i godinu dana kako bi se formirala vlast na toj razini.

Poštuju i princip rotacije i SDA bi sada trebalo pripasti mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Ne ulazeći u to s kime će stranke koje su osvojile najviše glasova u FBiH ući u koaliciju, Radojičić je naveo da je SNSD zainteresiran za sudjelovanje u Vladi FBiH.

Stoga mu, kaže, djeluje logično da stranke pobjednice u FBiH i “blok iz RS“ razgovaraju o simetričnom (recipročnom) formiranju vlasti u oba entiteta i Vijeću ministara BiH, što bi, tvrdi, omogućilo brzo formiranje vlasti, a sve ostalo bi bile “avanture“.

Uvjerava kako se novi saziv parlamenta i Vijeća naroda RS-a te nova entitetska vlada mogu konstituirati prije Nove godine, da koalicija SNSD-DNS-SP ima 44 glasova dovoljna za skupštinsku većinu, ali ostaju otvoreni za pregovore s drugim strankama ili vanstranačkim ličnostima ili “kvalitetnim“ opozicijskim pojedincima, jer, kako je ustvrdio, željeli bi širu koaliciju.

Međutim, sa sadašnjim rukovodstvom SDS-a, kako navodi, ne vide mogućnost za razgovore, kao ni s Koalicijom “Domovina“.

Svojevrsni odgovor da im je Dodikova stranka najpoželjniji partner stigao je iz HDZ-a BiH nakon što je dopredsjednik te stranke Davor Čordaš izjavio je kako je HDZ BiH podupro SNSD-ovu Željku Cvijanović u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Nije tajna da smo podržali Željku Cvijanović kao predsjedničkog kandidata. Mislim da bi bilo nedosljedno da pričamo bilo šta drugo. Jasno smo stali iza ove pozicije i sada (tu) stojimo što se tiče Hrvata”, izjavio je Čordaš.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x