Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Lasić: SDA i SBB moraju resetirati napetosti i s HDZ BiH napraviti vlast

Must Read

lasic-mile-595x340Promjena ne može biti, a tako pokazuju iskustva drugih, bez izlaznosti veće od 60 posto. Mi zapravo uopće nemamo u ponudi programe političkih stranaka koji bi odgovorili na krizu, tako da ni i veća izlaznost uz postojeću političku ponudu ne bi značila za BiH izlazak iz krize, smatra prof. dr Mile Lasić.

Komentirajući rezultate izbora za Vijesti.ba Lasić kaže kako je iznenađenje, ipak, uvjerljiva pobjeda SDA na prostorima gdje su Bošnjacu u većini, a kojoj je oprošteno mnogo toga što je radila u prošlih 20-ak godina, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Ovaj put se u svim korpusima glasalo za one koji, opravdano ili ne, uživaju odgovarajući kredibilitet, pri čemu je
iznenađenje što su tako masovno glasači SDP BiH podržali novoformiranu Demokratsku frontu. Od 28 mandata u Federaciji koje je imala SDP BiH, većinu će dobiti DF. Ta vrsta kazne za SDP BiH je bila očekivana, ali da će glasove pokupiti stranka koja u osnovi još ne poznaje vlastiti profil je malo iznenađenje, smtra prof. Lasić.
On ističe kako se SDA ne smije zaobići ako se ne želi ponoviti situacija iz proteklog postizbornog perioda, iz 2010. godine.

-Tu je i stranka koja je pobjedila kod Hrvata, mada nije ispunila ni jedno ranije obećanje, dakle HDZ BiH. Zapažen uspjeh ima HDZ 1990 i ne treba zanemariti da je ostala živa unatoč avanturi u koju se upustio Martin Raguž želeći biti novi Komšić.  Srećom po njega i cjelokupnu konstalaciju odnosa, to nije uspjelo, kaže.
Lasić smatra kako bi bilo potrebno resetirati napetosti koje postoje između SDA i SBB BiH na bošnjačkoj političkoj sceni.

-To zapravo jesu stranke političkoga centra, koje su veoma slične, a kako bi činile osnovu budućeg koaliranja. Uz njih bi u Federaciji BiH svakako bio uključen HDZ BiH. Matematički a i programski se nameće suradnja s njima. Na državnoj razini, ma kako prošli u RS, dakle slabije nego prije četiri godine, tu je SNSD iz mnogo razloga. Mada, tu se radi o kohabitaciji Mladena Ivanića i SNSD-a. Riječ je o tome da će SNSD pobijediti u RS i postavlja se kao partner. Po mojim uvidima, imat ćemo jednu političku vlast desnoga centra, po vertikali, a koju mnogi zovu nacionalističkom, ali onda, iako ja mislim da je ružno, tako moramo govoriti i o građanima BiH. Ne smijemo im odricati mogućnost da se ponašaju kao razumni politički centar i nužda će ih tjerati da sprovode reforme. Oni imaju dvotrećinske većine i to se mora poštovati, kaže prof. Mile Lasić u intervju za Vijesti.ba.
On vjeruje kako se ovaj put na fomiranje vlasti neće čekati kao prije četiri godine, ako se postignu dogovori, to jeste ako bošnjački i hrvatski politički prvaci kažu da ovaj put idemo raditi bez da se nadbijamo.

-Sretan momenat je što više nema one stranke koja je bila glavni proizvođač meteža – SDP BiH. Oni su se zaokupili sami sobom.

U idealnom raspletu bi se moglo dogoditi da već krajem prvog mjeseca 2015. godine imamo dogovore po vertikali, a koji će se onda realizirati u 15-ak dana. Dakle, sredinom veljače da imamo dogovorene vlasti na svim razinama, po vertikali. To bi bilo dobro za ovu zemlju, kaže prof. Lasić za Vijesti.ba.

Upitan kako će se izborni rezultat odraziti na situaciju u Mostaru Lasić kaže kako bi bilo krajnje vrijeme da se i Grad Mostar počne tretirati ne kao “grad slučaj” nego normalnim gradom, te da za njega vrijede pravila kao za sve druge gradove. -To znači da se princip međusobnog uvažavanja ima primjeniti i u Mostaru i u BiH. Dakle, ne nadbijati se više, ne sprovoditi političko nasilje jedni nad drugima. Ako se pođe od takve logike onda je moguće doći do novog ustavnog teksta u Federaciji i do novog Izbornog zakona i nadam se da će prvaci SDA i SBB BiH s bošnjačke strane za to imati smjelosti, jer bez te vrste spremnosti kod Bošnjaka nije moguće zamisliti uopće institucionalni i konstitucionalni redizajn, ističe prof. Lasić.

/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

Cvijanović: “Europski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši državu”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je RS "opredijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com