Utorak, 23 travnja, 2024

PRESEDAN Dok je milovao svoju pufinastu mačku Ferguson otkrio strateške ciljeve UK u BiH

Must Read

Britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson napisao je danas u svom blogu da je, kada je u srpnju stigao u Mostar na usavršavanje jezika, među prvim novim frazama koje je naučio bila “teorija zavjere”. Istaknuo je da mu je još zabavnije bilo kada mu je njegova nastavnica pokazala TV emisiju o američkom sustavu HAARP koji, navodno, nije samo uzrok poplava u Bosni i Hercegovini, već i prirodnih katastrofa od Haitija do Japana.

– U Velikoj Britaniji imamo izreku, nikada ne dozvoli istini da stane na put dobroj priči! Od preuzimanja dužnosti britanskog veleposlanika, susreo sam se s brojnim teorijama zavjere koje se tiču naše uloge ovdje, a neke od njih su podržale i osobe na najvišim razinama vlasti – naveo je veleposlanik Ferguson. Dodao je da im je proteklih tjedana na teret stavljeno kovanje zavjere za obnavljanje Otomanskog carstva, planiranje spaljivanja zgrada vlada u nemirima u , te korištenje britanskih vojnika kako bi utjecali na glasanje građana na općim izborima.

– Naravno, sve ovo su čiste gluposti i ne mislim da itko zaista vjeruje u njih. Kad bi 30 uposlenika Britanskog veleposlanstva sve ovo mogli ostvariti, onda bi svi trebali dobiti povišice. Ali, ovo me je natjeralo na razmišljanje. Mi mnogo govorimo o tome koliko je značajno povećati transparentnost, stoga sam odlučio da, po prvi put, objavim ciljeve rada Britanskog veleposlanstva – napisao je veleposlanik Ferguson. Naglasio je da su ti ciljevi odraz britanskih interesa u Bosni i Hercegovini, te da usmjeravaju i oblikuju sve njihove aktivnosti kojim se ovi ciljevi podržavaju.

– Oni služe kao osnova za mjerenje našeg učinka i napretka i na osnovu istih nam se dodjeljuju financijska sredstva – napisao je veleposlanik Ferguson.

Pojasnio je da su ciljevi njihovog rada svrstani u dvije skupine od kojih prvu čine četvorogodišnji strateški ciljevi (2014/15 – 2017/18), a to su: 1. Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata za Europsku uniju, 2. BiH je stabilna, njena Vlada je funkcionalnija i odgovornija, rizik od kolapsa/konflikta je nizak, a potreba za međunarodnom podrškom je manja, 3. vladavina prava je duboko ukorijenjena, 4. aktiviran je Akcioni plan za članstvo BiH u NATO, te 5. bolja poslovna klima u BiH, transparentnije donošenje odluka Vlade i povećane opcije za kompanije Ujedinjenog kraljevstva.

Naveo je i 10 ciljeva za razdoblje 2014/15: 1. slobodne i pravedne izbore u 2014. godini, kampanje fokusirane na socioekonomska pitanja i put ka EU i da Vijeće ministara BiH bude brzo formirano, 2. dogovoren mehanizam za koordinaciju s EU i koordiniran pristup BiH ka IPA fondovima i relevantnim pododborima, 3. podršku novom ekonomskom planu EU, uključujući Sporazum za rast i zapošljavanje i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama radi ostvarivanju napretka, te 4. putem ambasadinih projekata uspostaviti mehanizme i razviti radne kapacitete kako bi bila povećana efikasnost i povjerenje javnosti u sustav pravosuđa. Projekat koji se bavi ratnim zločinima daje potporu EU sredstvima u povećanju broja procesuiranih slučajeva. Osim toga tu je: 5. kontinuirana podrška inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u kontekstu sukoba (PSVI) ostvarena kroz projekte i zagovaranje, uz uspješno predstavljanje PSVI Protokola i nastavak rada s pravosuđem, policijom, vojskom, NVO-ima i institucijama kako bi BiH preuzela ovu politiku, 6. podržati razvoj civilnog društva, osnaživanje građana, naročito onih iz poslovnih grupa, medija, NVOa, žena i mladih kako bi mogli raditi na i uključiti se u lokalne i državne političke procese (suradnja s EU i drugim partnerima), 7. podržati državne i entitetske strategije za borbu protiv korupcije, zajedno s EU i drugim donatorima, 8. podržati izgradnju kapaciteta Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija kroz otvaranje prema javnosti i projekte, kako bi bila promovirana bolja međupolicijska suradnja i regionalna saradnja, 9. uspostaviti učinkovit i transparentan proces odabira i obuke časnika u Oružanim snagama BiH i 10. podržati britanske kompanije u osvajanju tržišta u BiH.

– Tu je još nekoliko ciljeva koji se tiču rješavanja konzularnih slučajeva i upravljanja novčanim sredstvima i kadrovima Veleposlanstva, ali, u osnovi, to je to. To je ono što mi radimo – tvrdi veleposlanik Ferguson. Dodao je da možda nije interesantno kao neke maštovite teorije zavjere ali je u njegovim knjiga to puno važnije i značajnije.

– Uskoro ćemo krenuti s radom na ažuriranju naših ciljeva za narednu godinu pa me veoma interesuju vaša mišljenja. Jesu li ovi ciljevi preambiciozni, ili nisu dovoljno ambiciozni? Jesmo li se fokusirali na prave stvare? Što bi mogli raditi više, a šta manje? I, kako vi ocjenjujete naš napredak na ostvarivanju ciljeva koje sam vam upravo predstavio? Molim vas da mi kažete šta mislite. Do tada, vraćam se kovanju zavjera radi ostvarenja svjetske dominacije dok milujem svoju pufnastu bijelu mačku- napisao je u svom blogu britanski veleposlaniku BiH Edward Ferguson. /HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Građansko-patriotske političke simulacije istine i legitimnosti

Propagandno uslovljeni pojedinac je po defaultu slijep za svako samoopažanje svog stanja i pozicije unutar propagandne tematike. On jednostavno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x