Petak, 29 ožujka, 2024

I tinejdžeri u BiH žele u politiku

Must Read

Najmlađi u BiH o politici i političkim procesima znaju i više nego što se misli, a mnogi od njih sebe u budućnosti vide kao političare, pokazala je internet anketa rađena u sklopu publikacije “Shvatite nas ozbiljno – djeca poručuju političarima”, koja je obuhvatila 330 djece uzrasta od 12 do 18 godina, a koju je objavio UNICEF BiH.
Naime, prema rezultatima ankete, čak 56,7 posto anketiranih potvrdilo je da je pročitalo program političke stranke, a njih 64,3 posto smatra da djeca trebaju biti uključena u političke aktivnosti.
Zanimljivo je da 76,4 posto djece smatra da u političke aktivnosti trebaju biti uključena tako što će posjećivati mitinge političkih stranaka.
Djeca u BiH najviše pate od vršnjačkog nasilja u školama i na drugim javnim mjestima, a 90,1 posto ispitanika smatra da su za to odgovorni upravo političari, pa je poboljšanje kvaliteta obrazovanja jedna od glavnih preporuka koju su im djeca uputila.
Politikom u budućnosti voljelo bi se baviti 31,3 posto ispitane djece, a oni koji neće ili ne planiraju da se bave njom, kao osnovni razlog su naveli to da im se političari ne sviđaju, kao i da se često njihova imena povezuju sa korupcijom.
Iz UNICEF-a su kazali da je jedan od razloga za relativno visoku stopu zainteresiranosti za političke programe, njihova dostupnost, kao i činjenica da je trećina djece u trenutku popunjavanja ankete imala 17 godina, a četvrtina djece 16 godina.
“Ovdje je politika zauzela treće mjesto na listi želja mladih. Na prvom mjestu su oni koji hoće da budu sportisti, na drugom svi hoće da budu pjevači i na trećem mjestu političari”, kaže Ivan Šijaković, sociolog.
Kako kaže, mladi formiraju mišljenje da nemaju drugog izlaza i da se moraju uključiti u politiku i povinovati se vođama, ići na mitinge i na vrijeme se pripremiti, jer će im jedino to osigurati egzistenciju.
Oni su uvjereni da ništa ne zavisi od njih i od njihovog kvaliteta rada, već od političkih stranaka, odluka vođa i slično”, zaključio je za Nezavisne Šijaković.
R.I./Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

MIKULIĆ: Demistifikacija narativa većinske hegemonije na Federalnoj televiziji

Sinoć sam gostovao u emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji. Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com