Petak, 19 travnja, 2024

EU odmah nakon izbora pokreće BiH prema Bruxellesu

Must Read

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković sudjelujući u saslušanju Johannesa Hahna, austrijskog kandidata za budućeg člana Europske komisije nadležnog za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju kazao je kako cijeni rezultate rada povjerenika Hahna u području regionalne politike EU te očekuje da će on znati primijeniti načelo europske solidarnosti i na države uključene u proces proširenja i politiku susjedstva, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dodao je kako s obzirom na jasna ograničenja politike proširenja EU u sljedećih pet godina povjerenik Hahn ima zahtjevnu zadaću da izdrži test vjerodostojnosti o atraktivnosti europskog projekta kao modela za one države koje mu se žele priključiti.

Rekavši kako u svom uvodnom izlaganju povjerenik Hahn nije spomenuo Bosnu i Hercegovinu, Plenković se zanimao kako vidi daljnji tijek europskih reformi nakon izbora koji će se održati u listopadu. Ujedno upitao je budućeg povjerenika kako namjerava pomoći jačanju položaja Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Plenković je izrazio zadovoljstvo da će kao novoizabrani predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom tijesno surađivati s budućim povjerenikom na približavanju Ukrajine Europskoj uniji. Interesirao se za Hahnovo viđenje prijedloga Zakona o decentralizaciji pojedinih dijelova regija Donjecka i Luganska kojeg je predložio predsjednik Porošenko, a s ciljem osiguravanja mira i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U svom odgovoru Hahn je podržao prijedlog predsjednika Porošenka o decentralizaciji, jer smatra da takav koncept može pridonijeti ostvarenju mira i suživota, ali i zajamčiti teritorijalni integritet Ukrajine.

Govoreći o Bosni i Hercegovini Hahn je kazao kako odmah nakon izbora 12. listopada namjerava posjetiti Sarajevo te zajedno sa svim političkim akterima i institucijama pomoći reformske procese koji će ubrzati dinamiku približavanja Europskoj uniji./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GRMOJA PREDLAŽE ANTIHDZ VLADU: Imamo dovoljno ruku. Most i DP bez Možemo i SDSS-a

“Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali antihdz...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -