Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Prijeti mu uhićenje: Zubac nije došao na sud zbog specijalaca

Must Read

Suđenje Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koje je trebalo početi danas u Sudu BiH odgođeno je za 25. rujna jer se opruženi nije pojavio u sudnici.

Razlog nedolaska Zubca koji se tereti za kazneno djelo nesavjestan rad u službi, obrazložio je njegov odvjetnik Dragiša Jokić istaknuvši da se danas u i oko Suda BiH nalazi veliki broj pripadnika SIPA-ine jedinice za podršku (specijalaca), a zbog čijeg se neangažiranja tijekom prosvjeda u veljači Zubac tereti.

Naime, iako su specijalci SIPA-e prisutni zbog suđenja u drugom predmetu (Turković i drugi), odvjetnik Jokić smatra kako bi se ta situacija mogla protumačiti i kao pritisak na Sud budući da je upotreba te jedinice u nadležnosti njegovog branjenika.

Dodao je da se Zubac danas nije pojavio kako bi se izbjegla svaka vrsta manipulacije u vezi sa spomenutom koincidencijom koju bi, kako je naveo, nedobronamjerni mogli protumačiti kao demonstraciju sile.

Sudac Mirsad Strika kazao je kako ne može pretpostavljati tko i na koji način može tumačiti spomenutu situaciju. Istovremeno upozorio je da će, ukoliko se Zubac ne odazove sljedećem ročištu, biti izdat nalog za njegovo privođenje.

Prema navodima optužnice, potvrđene 16. lipnja, Zubac se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti uslijed čega je došlo do imovinske štete više od 10.000 KM.

Optužnica Zupca tereti da se oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH tijekom prosvjeda organiziranih u Sarajevu 7. veljače odnosno da je u vezi s tim odbio angažirati SIPA-inu specijalnu jedinicu.

Zubac, je prema navodima optužnice, ignorirao zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada na zgradu Predsjedništva BiH koje mu je tada upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

Cvijanović: “Europski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši državu”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je RS "opredijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com