Srijeda, 24 travnja, 2024

RASPUDIĆ U REAKCIJI NA KARAMARKA: Zagreb se treba miješati u BiH, ali ne na štetu Hrvata

Must Read

Najavom da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari BiH kako bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost, predsjednik HDZ-a uzburkao je duhove u BiH. Analitičar društvenih zbivanja Nino Raspudić ne vidi zašto je tomu tako; smatra da je to ustavna obveza Hrvatske te se nada da će se službeni Zagreb ubuduće ‘miješati u korist Hrvata u BiH, a ne na štetu kao što je to činio, recimo, bivši predsjednik Stjepan Mesić i ranije HDZ-ove garniture’

Podsjetimo, Karamarko je u subotu u Jajcu poručio da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari BiH kako bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost, što sada nije slučaj. U jeku kampanje za opće izbore u BiH, takvu izjavu na nož je dočekao predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović, bivši zapovjednik Armije BiH, napominjući da će, ako postane predsjednik BiH, osobe poput Tomislava Karamarka i Aleksandra Vučića proglasiti personama non grata, jer im nije mjesto u zemlji koju ne poštuju. On smatra da je Karamarko između redaka poručio da želi ‘nastaviti s politikom Franje Tuđmana i Mate Bobana, u Den Haagu osuđenoj kao udruženi zločinački poduhvat’.

Tijekom turneje po BiH, gdje je dao vjetar u leđa bratskom HDZ-u BiH, Karamarko je kritizirao ostale hrvatske stranke – aludirajući na HDZ 1990. – što se nisu dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima. ‘Njima će suditi povijest, ali će im suditi i narod. One grane koje otpadaju od HDZ-a, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj, jednostavno usahnu i nestanu’, slikovit je bio Karamarko.

Nino Raspudić ističe da nije problem to što su otpali od HDZ-a, ‘nego to što vode probošnjačku, a ne prohrvatsku politiku’. Taj analitičar, inače, pozitivnim ocjenjuje promjenu hrvatske politike prema BiH, kako onu predsjednika Ive Josipovića tako i premijera Zorana Milanovića, kao i posljednje najave šefa oporbe Karamarka. ‘Drago mi je što konačno postoji okvirni konsenzus oko potpore Hrvatima u BiH – ono što je prije bio prijepor sad je točka oko koje se svi slažu’, ocjenjuje Raspudić.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x