Četvrtak, 28 ožujka, 2024

‘LADY AL QAIDA’ Tko je najtraženija žena na svijetu?

Must Read

Amerikanci tvrde kako je opasna teroristica i ne žele je razmijeniti ni za vojne dužnosnike, a u Pakistanu je doživljavaju kao nacionalnu heroinu i mučenicu koja je ilegalno zarobljena.

Američki novinar James Foley, kojem su prošlog tjedna islamistički teroristi odrubili glavu, možda ne bi doživio istu sudbinu da su američke vlasti pristale na ponudu o njegovoj razmjeni za najtraženiji ženu na svijetu- Aafiu Siddiqui.No, razmjena zarobljenika načelno nije u skladu s američkom politikom.
42-godišnja Aafia Siddiqui povezana je s Khalidom Sheikhom Mohammedom, vođom terorističkog lanca koji je izvršio napad 11. rujna. Al Qaida ju je već pokušala zamijeniti za poručnika američke vojske Bowea Bergdahla, koji je nestao 2009. i vjeruje se da ga Talibani drže u zarobljeništvu u Pakistanu. 

Nude 26-godišnju Amerikanku

U utorak je IS ponovo tražio njeno puštanje na slobodu iz teksaškog zatvora u zamjenu za 26-godišnju otetu humanitarnu djelatnicu, čija sudbina je i dalje neizvjesna.
Siddiqui je u SAD-u završila doktorski studij, a uhićena je 2008. godine u Afganistanu. Prilikom uhićenja kod nje je pronađen natrij cijanid, kao i dokumenti s opisima kako se proizvodi kemijsko oružje i “prljave bombe” te kako se u svrhu borbe može koristiti ebola. Kad ju je FBI pokušao ispitati, zgrabila je oružje ostavljeno na stolu u sobi za ispitivanje i pucala na njihove službenike.
U Pakistanu Siddiqui uživa veliku slavu. Nakon presude 2010. godine organizirani su veliki prosvjedi podrške, a pakistanski mediji objavljivali su informacije po kojima je ona u Afganistanu ilegalno zarobljena te psihički i fizički zlostavljana od strane američkih vojnika. Postoji i “Brigada Aafie Siddiqui”, koja napada pakistansku policiju iz odmazde zbog, kako to oni doživljavaju, izdaje njihove državljanke.
Njena obitelj oglasila se nakon informacije kako IS nudi 26-godišnju Amerikanku u zamjenu za oslobođenje Siddiqui. Ne žele da ih se povezuje s time i, bez obzira što bi je voljeli vidjeti na slobodi, ne pristaju na bilo kakva sredstva ucjene i prisile. “Ne možemo prihvatiti da nečija tuđa kći ili sestra pati kao što pati Aafia”, poručili su u pismu javnosti. 

Foreign Policy/Danas.hr
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

Cvijanović: “Europski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši državu”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je RS "opredijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com