Četvrtak, 25 travnja, 2024

Djeca će učiti kako da se ne zadužuju i budu otporni na reklame

Must Read

Kako izraditi obiteljski proračun ili proračun učeničke zadruge, kako izračunati kamatu, kako odgovorno raspolagati novcem, kako planirati i odvojiti novac za prioritete, kako reklama utječe na potrošnju, kako postati otporan na agresivne marketinške kampanje, kako kao potrošač utjecati na kvalitetu i dostupnost privatnih i javnih usluga, kako planirati osobnu štednju, koje vrste plaćanja postoje…

Sve to od sljedeće školske godine u sklopugrađanskog odgoja koji će se izvoditi i na satovima matematike, učit će učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci.
Učenicima nužna poduka
S istom naobrazbom, financijskim opismenjavanjem, na jesen će krenuti i škole uVelikoj Britaniji. Da je hrvatskim učenicima hitno nužna financijska naobrazba pokazalo je i PISA istraživanje o financijskoj pismenosti, provedeno prije dvije godine, a u kojem su hrvatski petnaestogodišnjaci među djecom iz 18 zemalja zauzeli 14. mjesto.
– Treba unaprijediti opće obrazovanje u Hrvatskoj, a financijska pismenost je svakako dio tog obrazovanja. Rezultati PISA istraživanja pokazali su da naši učenici nemaju potrebne kompetencije u financijskoj pismenosti i svjestan sam da te kompetencije treba unaprijediti – kaže ministar obrazovanja Vedran Mornar.
I voditeljica PISA centra u Hrvatskoj Michelle Braš Roth drži da je učenicima nužna poduka o financijama, ali da se prije toga moraju intenzivno stručno usavršiti učitelji jer o njihovoj financijskoj pismenosti ovisi kako će i koje od pojmova prenijeti školarcima. – Naravno da s financijskom edukacijom treba započeti što ranije. Uostalom, dijete od najranije dobi sudjeluje u obiteljskim kupnjama, uči gdje se i kako podiže novac, postaje svjesno da ne može uvijek sve dobiti, da za ispunjenje nekih želja treba štedjeti. Djeca uče oponašanjem, igraju se “dućana” već u predškolskoj dobi i već je tada moguće uvesti neke sadržaje financijske edukacije, prilagođene uzrastu djeteta – kaže Braš Roth. Tvrdi da se taj program mora provesti kroz postojeće predmete.
Uvid u vrijednost novca
– Djeca, sukladno uzrastu, trebaju razumjeti čemu služi novac, prepoznati novčanice, kovanice, različite valute, naučiti o različitim načinima plaćanja, osobno ili putem interneta i svim rizicima vezanim uz internetsku trgovinu, treba ih osposobiti za korištenje bankovnih i kreditnih kartica i praćenje stanja, odnosno transakcija na svom računu. Učenike treba osposobiti za planiranje i upravljanje osobnim financijama, moraju znati razlike i prepoznati različite vrste prihoda, primjerice doplatak, proviziju, plaću, novčane potpore te bruto i neto dohodak – ističe Michelle Braš Roth.
Prema njezinim riječima, djecu se mora naučiti planiranje troškova, prednostima i nedostacima različitih investicijskih proizvoda te ih osposobiti za planiranje mirovine i akumuliranje rezervi za zdravstvene troškove. Da je financijsko opismenjavanje nužno drži i dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat. – Ne treba pretjerivati, djeca trebaju znati što je novac i čemu služi, u višim razredima osnovne škole moraju naučiti osnove, steći uvid u vrijednost novca i vođenje osobnih financija – zaključuje Lazibat.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HRVATICE SE SVE VIŠE SE OKREĆU TRADICIONALNIM VRIJEDNOSTIMA: Sestre vodile lanac prostitucije u Zagrebu, sat vremena naplaćivale 160 €

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu prije dva dana podiglo je optužnicu protiv dvije sestre Zagrepčanke (33, 28) zbog organiziranja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -