< link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald:400,300,700&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
Orgijanje nad Vedranom Puljićem
Kolumne - Novo
Thursday, 08 October 2009 12:11

altVeć se pet dana u BiH priča samo o smrti, danas sahranjenog, pripadnika Hordi zla Vedrana Puljića, Sarajlije iz miješanog braka.

 

 

Mladić je, uz dužno poštovanje prema njegovoj obitleji, poginuo onako kako je i živio, kao registirani huligan a ne kao musliman ili Bošnjak. To je činjenica o kojoj se više ne treba raspravljati.

Piše: Jurica GUDELJ l bitno.ba


Šovinisti

Međutim, u trenutku njegove smrti sve se preokrenulo. Od huligana su Horde zla postale navijači i Bošnjaci. Od građana, Širokobriježani su postali ustašama i hrvatskim šovinistima koji se bore za treći entitet. Međutim, olako se zaboravlja kako je i u Zenici u sukobu tamošnjih Robijaša s Hordama zla, također poginuo mladić.

Nakon nedjeljnih nesretnih događaja u Širokomu Brijegu postalo je apsolutno jasno koliko je bolesno bosanskohercegovačko društvo.

Tada nije bilo riječi o nacionalističkom šovinizmu jer se sve dogodilo među Bošnjacima. Također, kada se širokobriješki Škripari sukobljavaju s mostarskim Ultrasima ponovno nema riječi o nacionalnosti navijača nego se govori o navijačkom divljanju.

Međutim, nakon nedjeljnih nesretnih događaja u Širokomu Brijegu postalo je apsolutno jasno koliko je bolesno bosanskohercegovačko društvo. Država je apsolutno nemoćna i pravo je čudo kako se uopće drži na okupu. Policija je toliko nemoćna da su Horde zla uspjele oteti im štitove i zapaliti polciijski automobil. Također, nekoliko je policajaca brutalno pretučeno.

Napad na policajca je napad na državu koji treba najoštrije sankcionirati. No, umjesto toga, dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dolazi u Široki Brijeg kako bi oslobodio huligane koji su divljali po Širokom, koje kasnije te večeri dočekuju kao narodne heroje u Sarajevu.

Također, na prosvjedima u Širokom Birjegu se pozdravlja bijeg Olivera Knezovića koje je osumnjičen da je ubio Vedrana Puljića, mladića čija je smrt pomogla da se otkrije kakvo je uistinu stanje u BiH.

Nacionalno pitanje

Sarajlijama, odnosno Širokobriježanima, su draži ''naši'' kriminalci i huligani, nego ''njihovi'' normalni ljudi. Jer kako drugačije objasniti da nitko u Sarajevu nije pokazao razumjevanje prema ljudima kojima su Horde zla porazbijale kuće i osobne automobile, i s druge strane, da Širokobriježani nisu pokazali suosjećanje s majkom Vedrana Puljića kada su pljeskali odbjeglom Knezoviću?

Vedranova smrt je do kraja razotkrila ono što zapravo svi znamo da je suštinski problem BiH – nerješeno nacionalno pitanje.

Mediji su, pak, posebna priča. Umjesto da djeluju u funkciji demokracije i mira, natječu se u tome tko će donijeti veću senzaciju. Pojavio se mali milijun dezinformacija i špekulacija o tome tko je što započeo i tko je na koga pucao, te tko je koga pretukao.

Umjesto da iz ovoga tragičnoga događaja izvučemo pouku, jer ipak smo prisiljeni zajedno živjeti, svi smo se odali mračnim porivima skrivenima u najdubljim kutcima naše nutrine.

Naposljetku, Vedranova smrt je do kraja razotkrila ono što zapravo svi znamo da je suštinski problem BiH – nerješeno nacionalno pitanje.

Apsolutno sve u ovoj zemlji se povezuje s nacionalnošću i tako će biti dok se ne donese ustavno rješenje za BiH kojim će biti zadovoljna sva tri naroda. Potrebno je da usvojemo ustavno rješenje kojim se nitko neće osjećati da je u podređenom položaju u odnosu na Hrvata, Bošnjaka ili Srbina.

Do tada strpljivo ćemo čekati novoga Vedrana.

bitno.ba
 
We have 140 guests online