< link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald:400,300,700&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
Na otočiću Daksi kod Dubrovnika ekshumirano 48 žrtava komunizma
Perecija
Saturday, 03 October 2009 08:46
Image

Na otočiću Daksi, u blizini Dubrovnika, stratištu žrtava komunizma pogubljenih 1944. i 1945. godine, ekshumirano je 48 žrtava, izvijestili su predstavnici Udruge "Daksa 1944./1945." na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivo Banac.


U ekshumaciji, koja je počela prošlog četvrtka, pronađeni su ostatci 48 žrtava na četiri lokacije, od njih šest, na koliko je traženo. Uz posmrtne ostatke žrtava pronađeni su i njihovi osobni predmeti, rekao je predsjednik te udruge Mato Račević.

"Naša očekivanja su bila da ćemo pronaći 45 posmrtnih ostataka, a pronašli smo 48", rekao je Mato Račević i dodao kako je stajalište te udruge i obitelji žrtava da se nakon patološke obrade i DNK analize posmrtni ostatci vrate u jamu pokraj spomen-obilježja na otočiću Daksi.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac rekao je kako je Daksa tragično mjesto zločina i metafora drugih stratišta u Hrvatskoj.

"Ona je jedna od ključnih postaja na križnom putu zločina i nitko ne može kazati da nije znao za detalje oko Dakse, ali dosad ništa nije poduzeto da se vidi što se doista na tom otočiću dogodilo u listopadu 1944. godine", istaknuo je predsjednik HHO-a.

Dubrovačka Udruga za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi "Daksa 1944./1945." tražila je ekshumaciju 45 Dubrovčana strijeljanih na tom otočiću 25., 26. i 27. listopada 1944., sumnjajući pritom da je broj žrtava mnogo veći.

Udruga pretpostavlja da je riječ o stotinjak njemačkih ratnih zarobljenika i još najmanje dvije skupine ljudi sa širega dubrovačkog područja koji su na Daksi ubijeni nekoliko mjeseci poslije.

(Fena)
 
We have 88 guests online