< link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald:400,300,700&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
Bakula: Nemamo izbora - smanjit ćemo plaće
User Rating: / 0
PoorBest 
Široki Brijeg
Tuesday, 05 May 2009 16:39
bakjuKao i u cijelom svijetu financijska kriza se sve više osjeća i unutar Bosne i Hercegovine, pa i Zapadnohercegovačke županije, prostora koji je dugi niz godina kotirao kao najnapredniji i najrazvijeniji u ovoj državi, no kriza ne zaobilazi nikoga, pa ni Zapadnu Hercegovinu.

- Naravno da nitko ne može biti pošteđen od krize s kojom se cijeli svijet suočava. Kod nas se ona jasno pokazuje kroz punjenje županijskog proračuna, u kojem su, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ostvareni prihodi čak 15 posto manji. Porezne inspekcije u Županiji dosta kvalitetno odrađuju svoj dio posla, no bez obzira na sve kriza je osjetna. Naša Županija je poduzela određene mjere glede samih ušteda, pa su primjerice smanjeni putni troškovi, štedjelo se na materijalu, uslugama i radnim tijelima ali opet, to sve neće biti dovoljno pa ćemo biti primorani poduzeti još neke korake – kazao je u razgovoru za naš list Vjekoslav Bakula, ministar financija u Vladi ZHŽ-a.

Je li jedan od tih mogućih koraka i smanjenje plaće korisnicima županijskog proračuna?


- Moguće je i to, međutim ukoliko do čega takvog dođe to će biti moguće samo u dogovoru s našim socijalnim partnerima. Nedavno smo formirali i Ekonomsko-socijalno vijeće i slijedeći tjedan ćemo imati prvu sjednicu na kojoj će sudjelovati i naši gospodarstvenici, socijalne kategorije i ostali korisnici proračunskih sredstava. Jasno je da ne možemo dijeliti više nego što imamo! Županija ne može previše utjecati na dotok prihoda s viših razina vlasti, ali možemo utjecati na više razine vlasti da se eventualno uvede porez na luksuzne robe ili na neke druge načine pokušati popraviti sveukupno stanje – smatra ministar Bakula.

Ministar financija u Vladi ZHŽ-a bio je i jedan od sudionika nedavnog sastanka u Sarajevu gdje se razgovaralo s predstavnicima MMF-a
.

- Na sastanku s predstavnicima MMF-a kreiran je svojevrsni plan uštede od 50 milijuna KM i dogovoreno je ‘rezanje’ javne potrošnje i te mjere će se realizirati u cilju stabiliziranja proračuna svih županija u Federaciji BiH. Kao što sam rekao - na tom tragu u Zapadnohercegovačkoj županiji smo već povukli određene poteze i radi se o možda nepopularnim mjerama ali one su nužnost.

Je li izvjestan i rebalans Proračuna za 2009. godinu?


- Rebalans županijskog proračuna je neminovnost i on je u pripremi. Osobno smatram da imamo dovoljno prostora za prikupljanje prihoda. Primjerice, prije pola godine smo u Vitini postavili radar koji je koštao oko 100.000 KM, a isti je za nepunih šest mjeseci donio zaradu od oko 300.000 KM. Akcije inspektorata glede će biti stalne i nadam se da će vlast u ZHŽ-u znati napraviti pravi posao i uspjeti bez većih potresa prebroditi krizu – istaknuo je ministar Bakula.
 
We have 55 guests online